TOP 10 érdekesség a sushiról

TOP 10 érdekesség a sushiról

Valaki szereti és valaki még sosem merte megkóstolni… Pedig a sushi az egyik legnépszerűbb étel a Földön és a NetPincéren is. Összegyűjtöttük róla a 10 legérdekesebb tényt, melyet mindenképp érdemes elolvasnod, akkor is, ha eddig nem nyűgözött le a távol-keletiek ételcsodája.

  1. A közhiedelemmel ellentétben a sushi nem Japánból származik, hanem egy dél-kelet ázsiai rizstermelő régióból, a Mekong folyó környékéről. A sushit kb. 2000 éves és innen csak később terjedt el más területekre, például Japánba.
  2. A VIII. század idején Japánban a sushi olyan drága volt, hogy akár az adójukat is befizethették vele.
  3. A sushi hagyományosan kézzel eszik, de például a nyers hal szeletekből álló sashimi-t már evőpálcikákkal. Fontos, hogy a sushit maximum 1-2 harapás után elfogyasszuk.
  4. A sushi hatalmas kereslete miatt a kék úszójú tonhal populációja több mint 96 %-kal csökkent. A legtöbb ilyen halat Japán partjainál fogják ki, ahol kevés törvény szabályozza a halászatot.
  5. A sushi séfeknek van a legnehezebb képzésük az összes profi szakácság közül. Tudniuk kell, hogyan készítsenek el nyers tengeri ételeket, melyik hal tartalmaz az egészségre ártalmas parazitákat és hogy ezeket hogyan távolítsák el. Végül azokat a biokémiai változásokat is muszáj ismerniük, amelyek a tengerből származó ételek feldolgozása során történnek.
  6. Egészen mostanáig a nőknek tilos volt sushi séfként dolgozniuk, mert a hiedelem szerint a hajukból származó olaj és a sminkjük megváltoztatta volna a sushik ízét és illatát. Ezen kívül úgy régebben úgy gondolták, hogy a nőknek magasabb a testhőmérsékletük, így a melegebb kezeikkel tönkretennék a friss, hideg halat.
  7. A világ leghosszabb sushi tekercse Oroszországban készült el 2011. decemberében a Sushkof étteremben. A hossza 2521,74 méter volt.
  8. A sushi séfek hagyományosan csak a 10 éves képzés után dolgozhattak egy étteremben. Ma viszont már nem kell ennyi időt a gyakorlással tölteni. A modern sushi szakácsoknak már 2 év is elegendő.
  9. Június 18-án tartják a Nemzetközi sushi napot.
  10. A sushit színek szerint ajánlatos elfogyasztani, úgy hogy a világosabb színűek felől haladunk a sötétebbek felé, mert utóbbiak sokkal erősebb ízzel bírnak.

Korábbi TOP 10-es blogcikkeink:

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 15 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek kínálatát. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 3000 ételből.

Hozzászólások

comments