A bento csodája: így dobozolj japán módra

A bento csodája: így dobozolj japán módra

Mi az a bento? Az egyszerű válasz az lenne, hogy a japán étkezési kultúra egyik alappillére. Kicsit bővebben kifejtve, már azt is hozzátehetjük, hogy a magyar ételhordó távolkeleti megfelelője. De nehogy egy fehér műanyag dobozra és a benne szanaszét fröccsenő pörköltre gondoljatok! A bento ennél kifinomultabb és változatosabb.

Ha volt már szerencséd japán ételekhez, illetve a távol-keleti szigetország kultúrájához, akkor ismerős lehet számodra a bento szó, de talán még így sem egyértelmű, hogy miről is van szó. A bento ugyanis egy közkedvelt japán étkezési mód. 

Szó szerint véve a dolgot, egy ételhordó dobozról van szó, amit általában otthonról visznek el magukkal a munkahelyükre, utazásra vagy iskolába az emberek. Azonban haladva a korral és a megváltozott igényekkel mára az autentikus japán éttermekben is elterjed világszerte. 

Azonban a szó szerinti fordítást félretéve, a bento nemcsak magát a dobozt jelenti, hanem azt is, hogy a benne található ételek sokfélék, szemre is szépen elrendezettek és teljesértékű étkezést tesznek lehetővé. És éppen ez a változatosság az, amelyet egyetlen jól feltöltött bento is képes produkálni, hiszen méretétől függően akár tucatnyi ételt is tartalmazhat.

Végül is, a japán dobozolás művészete régre nyúlik vissza

A bento története a 12. század környékén vette kezdetét. Akkoriban vált elterjedté, hogy az otthon megfőzött rizst az emberek magukkal vitték és munka vagy
utazás közben fogyasztották el. Ekkor jelentek meg a kézzel készült, lakkozott fadobozkák, amikben az ételt szállították és tárolták. Egyébként ezek praktikussága adta magát a szót is, hiszen a bento japánul azt jelenti: kényelmes, praktikus. 

A benne tárolt étel többségében falatnyi méretű adagokból áll, éppen ezért, ha bento dobozból eszünk, nem számítanak a körülmények. Nincs szükség evőeszközökre vagy előkészítésre, melegítésre. Amennyire könnyű szállítani a sokféle ételt, olyan könnyű elfogyasztani őket pálcikával, de kézzel is.

A tökéletes bento nem csak változatos ételforgatagot jelent, de rendezett, ügyesen kitalált, méretre válogatott összetevőket is, amihez kétségtelen, hogy idő és tapasztalat kell. Ha kinyitsz egy bento dobozt, az nemcsak az ízlelőbimbóidnak fog jót tenni, de igazi művészeti alkotásként a szemedet is gyönyörködtetni fogja.

Mindenesetre 100 éve a bento még kizárólag házi készítésű lehetett, amelyet a feleségek állítottak össze a férjüknek, vagy az anyák az iskolás gyermeküknek. Mára viszont sokat enyhült a helyzet, hiszen bármely japán szupermarketben készen vásárolhatók meg ezernyi változatban, minden esetben friss alapanyagokból készített ételekkel, de már éttermekből is lehet rendelni. 

Utoljára hagytuk a legínycsiklandóbb kérdést: mi kerülhet a bentoba?

A tipikus bento tartalmaz rizst esetleg tésztát, valamilyen halat, tojásételt – például omlettes makit –, savanyított zöldséget és gyümölcsöt vagy más édességet. A hagyomány szerint az ételek aránya úgy alakul, hogy 4 rész rizs mellé 3 rész hús vagy hal, 2 rész zöldség, és 1 rész savanyúság jár. Az ételek mindig rendezetten, egymástól elválasztott kis tárolókban találhatók, semmi esetre sem keverednek össze.

Így például teljesen normális, ha néhány rákos sushitekercs mellett megjelenik egy kis főtt tojás, egy adag teppayaki lazac, meg persze az elmaradhatatlan rizs és grillezett zöldség, savanyított gyömbér. Vagy ha mondjuk tempurázott rák a főétel, amit vöröstonhalas, avokádós és omlettes sushi, valamint a közkedvelt japán édesség, a mochi kísér.

De ma már akad olyan bento doboz is, ami a levest sem hagyja ki a menüből és például a rament is az étkezés részévé teszi. Kerülhet még mellé akár garnélanyárs is salátával, grillezett zöldséggel és sushival tálalva, édesség gyanánt pedig mondjuk egy különleges édes sushi vagy friss gyümölcs is feltheti az i-re a pontot.

Próbáld ki te is a legkülönfélébb bentokat, lakj jól a NetPincér japán kínálatából! Válaszd ki a számodra szimpatikus bento dobozt, majd add le a rendelésed a weboldalunkon vagy mobilalkalmazásunkon keresztül. Nemcsak az ízlelőbimbóidat, de a szemedet is gyönyörködtetni fogod.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér 1999 óta gondoskodik az éhes emberek kiszolgálásáról, rendeléseket a NetPincér.hu weboldalon és applikációkon keresztül is le lehet adni. Az eredetileg magyar alapítású cég mára már a németországi központú nemzetközi anyacég, a Delivery Hero hálózat tagja, melynek leányvállalatai 40+ országban vannak jelen. A NetPincérhez csatlakozott 2018-ban a pizza.hu és ugyanebben az évben indítottuk el saját ételfutár szolgáltatásunkat is NetPincér GO néven. A NetPincér jelenleg 800+ településen érhető el hazánkban, a NetPincér GO szolgáltatási körét pedig az elmúlt napokban is bővítettük, így már 27 városban vagyunk jelen saját futárszolgáltatásunkkal. Rendelőink összesen több, mint 2500 partnertől választhatnánk már: legyen szó egy finom reggeliről, kiadós ebédről, egy kis pékáruról vagy akár a heti élelmiszerbevásárlásról. 2020. január 1-től a vállalat 100%-ban karbonsemlegessé vált, továbbá büszkék vagyunk arra, hogy a NetPincér felületén keresztül alapítványok támogatására is lehetőség van. A NetPincér felületén jelenleg az alábbi szervezeteket lehet támogatni: Élelmiszerbank Egyesület / Közösségi Erdőkért Alapítvány / Magyar Ifjúsági Vöröskereszt / Mosoly Alapítvány / Ökológiai Művelődés Alapítvány / Vigyél Haza! Alapítvány

Hozzászólások

comments