A magyar konyha otthonos világa

A magyar konyha otthonos világa

A múlt heti laza paleo hét után a legintenzívebb szakaszába érkeztünk a NetPincér „80 nap alatt a Föld körül” gasztrotúrájának. A jó hír, hogy miután bejártuk Mexikót és Japánt, Thaiföldet és Olaszországot, tehát gyakorlatilag átszeltük a világot, végre hazatértünk. Mesélünk is, milyen kincsekkel várt bennünket a magyar gasztronómia.

Figyelem! Mielőtt rátérnénk az ételekre, tegyétek be a cikkhez a Tárkány Művek számát, aminél autentikusabb zenét nem tudunk ajánlani a magyaros ételekhez! 😉

És akkor jöhet is a kóstolás! Ugye? A fogásokat a Sercegő Serpenyőtől és a Halvártól rendeltük. Az első étel, amit Nóri választott, egy Tüzes csirke volt, petrezselymes burgonyával. Elsőre teljesen ártalmatlannak tűnik, de ez csak a látszat. Igazából csípős milánói szalámit, erős zöldpaprikát ÉS jalapenot rejtett a csirke, szóval tulajdonképpen egymagában egy Föld körüli utazás volt. A tüzesen égető finomságokon kívül még sajtot is tettek bele, ami külön jó pont, mert a sajt mindent jobbá tesz. A leírás szerint lyoni bundába bújt, amiről nem tudtuk meg, hogy pontosan mit jelent, de ropogós volt, friss és finom, ha ez segít! Köretként Nóri találóan petrezselymes burgonyát választott, ami nem kell aggódni, épp eléggé volt főtt, és persze sós. Semmi túlzás, mindenképp ajánljuk. És igen, petrezselymes a tányér is, szóval teljes volt az összhang:

Pikáns rántott csirkehús

Ilonka néni

A kép csalóka. Ez egy igazi magyar adag. Az nem egy tányér, hanem egy parabola antenna.

Keresd meg az 5 különbséget játék! Évi és az én választásomat nehéz volt megkülönböztetni ránézésre, de elárulom, mi az eltérés. Először is az enyém – itt alább – Falusi bácsi csirkéje, vagyis szárnyas, míg Évié sertéshús. Az enyémben mogyoróhagyma van, az övében lila, plusz az enyémhez még házi szalonna is járt. Szerintem egyértelmű, hogy én nyertem. Puha volt a hús, de csak annyira, amennyire ez egy edzett, falusi csirkétől várható, ropogós a panír, és annyira ízgazdag a töltelék, hogy az minden magyar étel rajongót kielégít, aki megkóstolja. Biztos vagyok benne. A házi fűszeres steak burgonya bevallom, hogy nem lesz örök kedvenc, de ha valaki szereti a ropogósan barnára sült, erősen fűszerezett krumplit, az tegyen vele egy próbát. Bocsánat az újabb dekoratőri kitekintésért, de hát Nóri mégiscsak food stylist: sajnos a képen nem látszik, de az ott a csirkék és köretek alatt bizony egy szarvasos tányér. Ez Nóri egyik kedvenc alapdarabja, és mindannyian imádjuk, de ezen a héten én szereztem meg. Újabb győzelem!

Ilonka néni

Én nem látlak a képernyőn át, de aranyom, csont és bőr vagy. Egyél egy kicsit.

Évi pedig az alakkímélés jegyében vajon párolt kerti zöldségeket kért a Betyáros füsti bordához. Erről már írtam egy kicsit az előbb, de vizsgáljuk meg alaposabban. Évi elmondása szerint a házi kolbász dominált benne leginkább, és hát a saját tapasztalataim fényében valószínűleg igazat mondott. De hát mi mást várnánk egy magyarosan töltött rántott hústól?! És ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy de hát mitől füsti, hát eláruljuk: a füstölt sajttól. Bizony, az is volt benne, méghozzá nem is kevés. Lássuk be, ez a párolt zöldséges dolog vicc, ha a borda mellé tesszük, de legalább a mérsékelt kalória-bevitel látszatát kelti, nézzétek el nekünk. És amúgy finom volt, úgyhogy ezt a párost is jó szívvel ajánljuk neked!

Ilonka néni

Az én kedvenc zöldségem a borda!

Betyáros fűzi borda

Kedves Ínyenc!

Hamarosan véget ér a „80 nap alatt a Föld körül” játék, de azért még van egy kis időd behozni a lemaradást!
Aki még nem hallotta, kéthetente értékes nyereményeket sorsolnak, a fődíj pedig egy egzotikus utazás lesz, de a finisben is be lehet csatlakozni. Részletekért kattints ide!

Kellemes magyaros heteket kívánunk, tartsatok velünk jövő héten is!
Petra

Ennél egy jó hazait?

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Tom
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1300 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments