BENTO: DOBOZOLJ JAPÁN MÓDRA

BENTO: DOBOZOLJ JAPÁN MÓDRA

Mi az a bento? A japán étkezési kultúra egyik alappillére. A magyar ételhordó távolkeleti
megfelelője. De nehogy egy fehér műanyag dobozra gondoljatok!

Ha már jártál japán étteremben, ismerős lehet a bento szó, de a de a legtöbb nem japán
számára mégsem biztos, hogy egyértelmű, miről van szó. A bento egy étkezési mód. Szó
szerint egy ételhordó dobozról van szó, amely mára az éttermi étkezésben is terjed
világszerte. Japánban minden méretben, formában, árban és bármely ízlésnek
megfelelően lehet bento dobozokat vásárolni. De a bento nem csak a dobozt jelenti,
hanem azt is, hogy a benne található étel sokféle, szemre is szépen elrendezett, és teljes
értékű, sokfogásos étkezést tesz lehetővé. És éppen ez a változatosság az, amelyet akár
egyetlen jól feltöltött bento is képes produkálni. Akár tucatnyi ételt is tartalmazhat.

A bento történelme a 12. századik nyúlik vissza. Akkoriban vált elterjedté, hogy az otthon
megfőzött rizst az emberek magukkal vitték, és nap közben fogyasztották el, munka vagy
utazás közben. Ekkor jelentek meg a kézzel készült, lakkozott fa dobozkák. Ezek
praktikussága adta magát a szót is, a bento ugyanis japánul azt jelenti: kényelmes,
praktikus. A benne tárolt étel eleve falatnyi méretű adagokból áll, így ha bento dobozból
eszünk, nem számítanak a körülmények, nincs szükség evőeszközökre vagy
előkészítésre, melegítésre. Amennyire könnyű szállítani így a sokféle ételt, olyan könnyű
elfogyasztani.

A kényelem viszont nem vonatkozik a bento tartalmának összeállítására. A tökéletes bento
nem csak sokféle ételt jelent, de rendezett, ügyesen kitalált, méretre válogatott és készített
összetevőket is. Ehhez pedig idő és tapasztalat kell. Egy évszázada a bento kizárólag házi
készítésű lehetett Japánban, amelyet a feleségek állítottak össze a férjüknek, vagy az
anyák az iskolás gyermeküknek. Mára viszont bármely japán szupermarketben készen
vásárolhatók meg ezernyi változatban, minden esetben friss alapanyagokból. És míg
régebben egy bento doboz kizárólag lakkozott fából készülhetett, mára a fém és színes
műanyag dobozok terjedtek el.

A tipikus bento biztosan tartalmaz rizst, valamilyen halat, tojásételt, savanyított zöldséget
és esetleg gyümölcsöt. A hagyomány szerint az ételek aránya: 4 rész rizs mellé 3 rész hús
vagy hal, 2 rész zöldség, és 1 rész savanyúság jár. Az ételek mindig rendezetten,
egymástól elválasztott kis tárolókban találhatók. Ennek oka, hogy a japánok szerint a
szemünk is részt vesz a táplálkozásban, így fontos, hogy az étel nem csak ízre, de
ránézésre is is vonzó legyen. Gyermekek esetében más a helyzet, a nekik készült bento
dobozok színesek, manga karakterek vagy mesehősök látható rajtuk, mert így elméletileg
könnyebb rávenni a gyerekeket a megfelelő étkezésre. Ezért jellemző az, hogy a
gyermekeknek készült bentóban maga az étel is viccesen, szórakoztatóan néz ki. Hogy a
háziasszonyoknak hogy van idejük ennyiféle, friss összetevőkből készült ételt összeállítani
reggelenként, az a japán kultúra rejtélye marad egyelőre.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments