Bolyongások a paleolit birodalomban

Bolyongások a paleolit birodalomban

Múlt héten vágtunk bele a Paleo hetekbe a NetPincér „80 nap alatt a Föld körül” játékával, és hát megmondjuk őszintén, eddig ez volt a legnagyobb kihívás az összes konyha közül. Az igazat megvallva ez nem is konyha, hanem egy újfajta étrend-szemlélet. Mi eddig nem merültünk el benne, de az utóbbi két hétben igyekeztünk behozni a lemaradásunkat a témában, és megbarátkozni a szabályokkal. Közepes sikerrel.


Ugg

Bragmhargaaaaaah! *
*/Az én időmben könnyű volt 80 nap alatt megkerülni a világot. Amennyire mi tudtuk, egy barlangból és pár fából állt./

A teszteléshez a La Corte Étteremre esett a választásunk, és elöljáróban annyit szeretnénk leszögezni, hogy ez nem egy paleo étterem, úgyhogy nem leszünk túl szigorúak az elbírálásnál. Nóri múlt heti cikkéből pedig már kiderült, hogy a Foodography mindhárom tagja igazi paleo-szűz – eszünk szénhidrátot, és sajnos nagyon szeretjük is – úgyhogy nem vagyunk szakértők. Aki hozzánk hasonlóan így van még ezzel, azokat egy kis kalandra hívjuk, hogy ismerjünk meg együtt új dolgokat, aki pedig már régóta követi ezt a módszert, az nézze el a botladozásainkat.

Először is, mindenkinek üzenjük, akik nagy életmódváltásra készülnek – legyen az gluténmentes, vegán, paleo vagy bármi más –, hogy alaposan járják körül a témát. Mit, mivel, mikor, mennyit. Olvassátok el az apró betűs részt a boltban, és persze kérdezzetek az étteremben rendelésnél. Mert előfordulhat, hogy a roston lazac tejszínes mártással érkezik, vagy a serpenyős zöldségek kukoricát bújtatnak, de az is megesik, hogy az öntetben cukor van. És igen, jól sejted, a paleo kódex szerint például egyik sem megengedett. Na, hát mi rögtön belefutottunk mindenbe, amibe csak bele lehet, és elég sok dolog teljesen váratlanul ért minket. Úgyhogy figyelni kell mindig, ez a legjobb tanácsunk! 😉

De nézzük akkor a tapasztalatokat! Nóri Roston sült karajszeleteket választott pirított hagymával, hogy valami könnyűvel indítsunk. A pirított hagymát valószínűleg lisztbe forgatták sütés előtt, úgyhogy ezt sajnos a paleosok kénytelenek lesznek kihagyni. Nóri persze nem tette, és végül csak elcsipegette az egészet, ezért a Griffendéltől levonunk egy pontot. A hús viszont nagyon finom puha volt, borsosan-mustárosan fűszerezve, és egy kis friss salátával párosítva ideális akár ebédre, akár vacsorára. Ennyitől még nincs kajakóma, leteszteltük neked!

Ugg

Marguhmbaaaah! *
*/A kajakóma kicsit veszélyesebb volt amíg nem mi voltunk a tápláléklánc csúcsán. Nehéz szenderegve futni a kardfógú tigris elől./

Roston sült karajszeletek pirított hagyműval

Évi a Roston sült lazacot választotta citromos snidlinges mártással. Nagyon jól tette, leszámítva, hogy a mártás tejszínes volt. A tejtermékek a paleoban tiltólistásak, leszámítva a kemény sajtokat, kis mennyiségben. De miután a mártást eltávolítottuk róla (amennyire lehetett), már ehetőnek is nyilvánítottuk az omlós húsú halacskát, mert mi nagyon megengedőek vagyunk és hát irtó jól nézett ki. Ami pedig abszolút favorit volt az ebéd során, az a Sült céklasaláta rukkolával, sült céklahasábokkal, grillezett kecskesajttal, dióval és mustáros-olajos öntettel. És friss bagettel, de ezt csak zárójelben jegyezzük meg. Azoknak, akik esetleg nem paleoznak, mindenképp ajánljuk, mert frissnek, ropogósnak és puhának tűnt. Persze mi nem ettünk belőle, dehogyis. De a salátára visszatérve, a cékla és a kecskesajt a gasztronómia egyik sztárpárosa, salátában és szendvicsben is szeretnek együtt dolgozni, a rukkola meg örök favorit, egyszóval tényleg ajánljuk, ha valami könnyűre vágysz. A kecskesajt igazából félig megengedett a paleo étrendben, leginkább kemény formában, ahogy írtuk az előbb, de mi úgy éreztük, hogy ez épp elég kemény lesz nekünk, és kész. Így nézett ki ez a kis csoda, még a mártásban fürödve:

Roston sült lazac

És akkor jövök én: Cigánypecsenyét kértem kakastaréjjal, Nóri unszolására. Valamiért ma különösen könnyen befolyásolható voltam! Kevert zöldsalátát kaptam én is hozzá. Nórival feleztük a köretet, de ettem hozzá egy csipetet a csalamádéból is, ami járt hozzá. Nagyon kedves gondolat volt, kár, hogy igazából nem passzol a paleozáshoz, csak ha valamilyen édesítőszerrel készült. De félre a szomorúsággal, mert a hús nagyon friss volt, puhára sült és a fokhagyma illatánál és ízénél kevés jobb dolog van. Ez az egyik kedvenc fűszernövényem a bazsalikom mellett. A kakastaréj pedig vagy bejön valakinek, vagy nem, de nekünk igen, úgyhogy meg is ettük. Ez szerencsére megengedett, minden magyar konyha-imádó fellélegezhet! És őket várjuk is vissza jövő héten, amikor a magyaros ételek lesznek fókuszban. Addig is, étvágygerjesztőnek álljon itt ez a kép, két csodás szelet husikával.

Ugg

UGGG: Grimmarghaaaa! *
*/A zöldségeknek már az én koromban is volt egy hatalmas előnyük a többi hozzávalóval szemben: nem harapnak vissza./

Cigánypecsenye kakastaréjjal

Kedves Ínyenc!
Hamarosan véget ér a „80 nap alatt a Föld körül” játék, de azért még van egy pár heted behozni a lemaradást!
Aki még nem hallotta, kéthetente értékes nyeremények várnak rád, a fődíj pedig egy egzotikus utazás lesz, úgyhogy lehet igyekezni. Részletekért kattints ide!

Jó paleozást kívánunk mindenkinek! 😉
Petra

Ennél egy jó salátát?

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Tom
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1300 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments