BRIT SAJTKIRÁLYSÁG, KÍNAI SAJTSIVATAG

BRIT SAJTKIRÁLYSÁG, KÍNAI SAJTSIVATAG

Kemény, lágy, folyós, szagos, érett, kék – a sajt minden formájában fontos civilizációs eredmény. Szinte minden országban imádják, de nem feltétlenül ott a legnépszerűbb, ahol gondolnánk. Sajtológia következik meglepő eredményekkel!

Azt hisszük, ismerjük az igazi sajtnemzeteket. Az olaszok vagy a franciák rengeteg féle sajtot gyártanak, és ezeket be is építették a saját konyhájukba. Ezért is lehet meglepő, hogy a legtöbb, több mint 700 féle sajtot Nagy Britanniában találjuk. És itt ne márkanevekre gondoljunk, hanem alapanyag, íz és állag szerint elkülöníthető sajt típusokra. A Cheddar és Stilton csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Az angol sajtválaszték a világbajnok!

450 sajtfélével a második helyezett Svájc, ahonnan az Ementáli és Raclette is érkezik. Ezt követi Franciaország több mint 400 féle sajttal, és talán itt gyártják a legváltozatosabb lágy és brie sajtféléket, köztük a Rougette és Camembert sajtokat. Olaszország következik, amely 350 féle sajtjával jelzi, hogy a Mozzarella, a Parmigiano Reggiano, vagy a Provolone, csak apró betekintést jelent az olasz sajtvilágba. És bár Hollandia is meghatározó sajtnemzet, de a kiváló minőségű és híres sajtok száma elmarad az élmezőnytől. Persze azért bármikor szívesen harapunk bele egy darab Edámiba, Goudába vagy Maasdamerbe!

A svájci sajt nekünk az ementáli, de az csak a kezdet

Persze sok nemzet gyárt kiváló sajtokat, azonban ezek változatossága és mennyisége elmarad a dobogósoktól. Talán Amerikát érdemes még említenünk, az olvasztott sajt imádata miatt. A helyzet az, hogy amerikaiak legtöbb sajtja valamely német, olasz, francia technológiáján alapul, mert ezeket a recepteket a bevándorlók vitték magukkal. Vannak kifejezetten amerikai sajtok, melyek közül nálunk talán a Jack sajtok ismertek, közülük is világhírű a Monterey Jack. Viszont az amerikaiak kedvence, amiből a legtöbb fogy, nem is igazi sajt. Az úgynevezett American (amerikai sajt) a mi lapkasajtjainkra hasonlít. Bármely amerikai eredetű gyorsétteremben megtalálható ez az úgynevezett feldolgozott tejtermék.

Az American Cheese Amerika kedvence, a sajtburgerekből ismerjük

Ha azt nézzük, ki eszi a legtöbb sajtot, ismét meglepő neveket találunk. Ugyanis Dánia, Izland és Finnország áll az első helyen. Ezekben az északi országokban mindenütt évi 27 kiló felett áll az egy főre jutó sajtfogyasztás. Miközben a fent már jelzett sajtnemzeteknél 20-21 kilogrammról beszélhetünk évente.

Ahol viszont szinte egyáltalán nem eszik a sajtokat, az a Távol-Kelet. Azon belül is Kína. Bár léteznek a kínai konyhának sajtos fogásai, ezek leginkább Amerikában és Európában készült ételek lehetnek. A kínai sajtfogyasztás nem éri el a 10 dekát évente fejenként. Ennek egyik oka, hogy a kínai mezőgazdaság hagyományosan nem használta a tejelő állatok tejét, mert azokat húsforrásnak vagy munkaeszközként tartották. A sajt azonban leginkább azért hiányzik a kínai kultúrából, mert a távol-keleti emberek között a legmagasabb a laktóz intolerancia aránya. Vagyis sokan egyszerűen nem tudják megemészteni a sajtokat.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments