BÚCSÚ A MENZÁTÓL: MIT SZERETNEK IGAZÁN A DIÁKOK?

BÚCSÚ A MENZÁTÓL: MIT SZERETNEK IGAZÁN A DIÁKOK?

Aki most érettségizik az vagy örömmel vagy szomorúsággal, de örökre búcsút vehet az iskolai közétkeztetéstől. Akár munkavállalás, akár továbbtanulás vár rá, a menza klasszikusokat, eredeti formájukban már biztosan nem látja viszont a végzős középiskolás. Emiatt most megnézzük, mit szeretnek a világ diákjai, és mi a magyar iskolások kedvence.

A brit Oxfam a világ 17 országában vizsgálta meg, mit kedvelnek legjobban a diákok az iskolai menzákon. A közel 10 ezer megkérdezett fiatal pedig országtól, anyagi helyzettől és kortól függetlenül nagyjából hasonló kedvenceket nevezett meg. Persze a távol-keleti országokban nagyon gyakran halételek szerepeltek a kedvenceket soroló lista élén, a Közel-Keleten szerepeltek jól a zöldséges ételek, miközben a nyugati országokban a pizza vagy a rántott csirke jutott előkelő helyre. Mégis a tésztaételek azok, amelyek globálisan képesek kiemelkedni.

Tészta: ezerféle variáció, örök kedvenc az egész világon

Az iskolai menzákon kapható kedvencek között végül a következő sorrend alakult ki, hozzátéve, hogy csupán néhány százalék eltérés található az egyes ételkategóriák között:

1. Tésztaételek
2. Rizsételek
3. Pizza
4. Csirke
5. Húsételek
6. Zöldségek
7. Steak
8. Kínai fogások
9. Lasagne
10. Halételek

Ha a magyar helyzetre vagyunk kíváncsiak, érdemes Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által fenntartott merokanal.hu oldalt keresnünk. Itt ugyanis a sok ezer magyar tanuló szavazata alapján áll össze a menzaételek sorrendje. Ami érdekes, hogy az elmúlt egy évben nem került fel új étel a dobogóra, igaz az első helyezett ma nem ugyanaz, mint tavaly. Míg 2017 tavaszán a levesek versenyében a hansági gulyásleves, a főételeknél pedig a sajtos spagetti, ezek most csak a második helyre elegendő szavazatot szerezték.

Vannak ételek, amelyek sosem mennek ki a menzadivatból

Mutatjuk a kategóriánként élen álló ételeket 2018 tavaszán:

LEVESEK

1. Húsleves
2. Hansági gulyásleves
3. Erdei gyümölcsleves
4. Csontleves grízgaluskával
5. Zellerkrémleves

FŐÉTELEK

1. Főtt hús meggymártással
2. Sajtos spagetti
3. Gírosz fűszeres csirkecsíkok rizzsel
4. Grillcsirke-comb kuszkusszal
5. Lapcsánkás sertéskaraj rizzsel

DESSZERTEK

1. Mézes kocka
2. Piskóta joghurt öntettel
3. Mézes, gyümölcsös túrókrém
4. Túrógombóc
5. Aranygaluska

Mindebből az vonható le, hogy a menzareform miatt biztosan változtak a receptúrák, változatosabbá és egészségesebbé is vált a hazai iskolai étkeztetés, de az elmúlt évtizedek igazi kedvenceit a mai napig nagyon kedvelik a menzán ebédelő diákok.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments