A DÖNER NEM GÍROSZ, CSAK MAJDNEM

A DÖNER NEM GÍROSZ, CSAK MAJDNEM

Nem könnyű eldönteni, hogy gíroszt vagy döner kebabot eszel? Akkor most
felszedjük a szálakat, és megmutatjuk, hogy a forgó húsok világa hogyan is lett
olyan, ahogyan ma ismerjük.!

Egy nagy adag, fűszeres húst szeletenként felhúzzuk egy nagy nyársra. A kialakult 40-80
kilogrammos húshegyet a döner sütőbe tesszük, amely több oldalról is képes sütni a forgó
nyárson lévő húst. Mindig csak azt a réteget vágjuk le és szolgáljuk fel, amelyik már
megsült. Ha a hús zsírszegény, zsiradékkal is kenegethetjük. Ennyit valószínűleg mindenki
tud a döner kebabról, vagy röviden dönerről. És azt is tudjuk, hogy a görögös nevű gírosz
és az arab shawarma is így készül.
A döner az oszmán birodalomban alakult ki. A mai formáját pedig egy 18. századi
szakácsnak, Iskender Efendinek köszönhetjük, aki a történelem során először állította
függőleges helyzetbe a nyársat, amely addig vízszintesen forgott. Az ő általa kitalált
receptúra valójában nem is döner, hanem a róla elvezett Iskender kebab. A döner, a gyros
és az arab shawarma is ugyanazt jelenti, a döner és gyros a forogni szó török és görög
megfelelője, ahogy a cevirme török szó is ezt jelenti, amelyből az arab változat neve
született.

Döner

A dönerről már a 18. században is született leírás, de világhódító karrierjét a 2.
világháború után Nyugat-Berlinben élő törököknek köszönheti. A döner először rizs körettel
készült, amelyhez többféle friss vagy sült zölséget adtak. A streetfood változat azonban
szintén nem mai találmány, hiszen a törökök eleve szeretnek az utcán enni, ezért a
vékony lavash tésztába burkolt dürüm szendvicsként, vagy a jóval több húst tartalmazó,
pitába töltött változat is régóta nagy kedvenc.

 width=

Döner dürüm

A szószok országoknént és azon belül tájanként is eltérhetnek, de a paradicsom, saláta,
káposzta, hagyma használata általános. Ami nem terjedt el, az az eredeti recept szerinti
bárány vagy birkahús. Európában a helyi ízlésnek megfelelően jellemzően marha vagy
csirkehúsból készül.

Döner pitában

Gírosz (gyros)

A gírosz annyiban különbözik a dönertől, hogy szinte bármilyen húsból lehet, sertés vagy
akár pulykahúst is használhatnak hozzá.

Hogy hogyan került Görögországba, arról nincs biztos információ, de egyes vélemények
szerint az első gírosz sütő egy Giorgos nevű férfi volt 1900-ban, egy másik legenda szerint
az első gírosz az 50-es években bukkant fel, egy török vállalkozónak köszönhetően. Ami
tény, hogy a görög eredeti tzatziki szószt, paradicsomot, hagymát és sült krumplit is
tartalmazott, pitába csomagolva.

Iskender kebab

Mivel a döner atyjának Hajdi Iskendert tartják, érdemes tudni, hogy a róla elnevezett
Iskender kebab rendkívül finom étel, amelyet budapesti török éttermekben is
megkóstolhatunk. A hús sütése a döneréhez hasonló, de itt számíthatunk rá, hogy
bárányhús lesz a hosszúkás, hagyományos tányéron, amely még pirított kenyeret,
olvasztott vajat és sűrű paradicsomszószt is tartalmaz majd, esetleg némi joghurttal.
Kiadós fogásról van szó, amelyet sosem választhatunk szendvicsként!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 15 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek kínálatát. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 3000 ételből.

Hozzászólások

comments