Egészségre vágysz? Egyél halat!

Egészségre vágysz? Egyél halat!

Utolsók vagyunk halevésben Európában. Pedig a tenger nélküli országok közül talán Magyarországon található a legtöbbféle, és legjobb minőségű hal. Fontos az egészséges táplálkozás? Keressétek a halas fogásokat!

Magyarországon több tucat ehető – sőt jó ízű – édesvízi halfaj él. Tíznél több féle mégsem kerül a tányérunkra. És ezekből is nagyon keveset eszünk. Halból és úgynevezett halászati termékből évente mindössze 4,6 kilogrammot fogyaszt egy magyar, és ennek nagyobbik része is tengeri konzerv vagy éppen hekk. Néhány éve egy balatoni felmérés mutatta ki, hogy az ott nyaralók harmada, ha eszik is halat, kizárólag hekket fogyaszt.

Hogy a 4,6 kilogramm mennyire kevés, azt mutatja, hogy a tengerrel nem rendelkező, szomszédos osztrákok is háromszor annyi halat esznek mint mi. Az uniós országok átlaga 22,7 kg. A csúcstartó Portugália, ahol egy átlagos polgár évente több mint 55 kg halat eszik. Ez hetente 4-4 adag sült halnak felel meg. Még furcsább lehet a magyarok tartózkodása a haltól, ha tudjuk, hogy Magyarország az EU harmadik legnagyobb ponty termelője. Ha nagyon leegyszerűsítjük, aki nálunk halat eszik, az letudja a dolgot a nyári hekk-kel, és a karácsonyi tányér halászlével. És ez nem túlzás, ugyanis a teljes éves halevés fele decemberre esik a magyar asztaloknál.

Pedig halhús fontos és könnyen elérhető! Amellett, hogy finom, tele van hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal, a lassan mindenki által fontosnak tartott Omega-3 zsírsavakkal. Még mindig vannak persze sokan, akik vagy a szálkát nem szeretik, vagy egyszerűen csak önkéntelenül undorodnak a vízi élőlényektől. Pedig a friss és jó minőségű hal nem büdös, nyersen sem. Ráadásul számos édesvízi hal létezik, amelyekben alig van szálka. Cserébe segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban, az ízületek és az idegrendszer toppon tartásában, sőt az influenza szezon előtt még az immunrendszerünket is felturbózhatjuk a halfogyasztással.

Van aki azt mondja, a pontyhoz hozzá kell szokni, mert bár a világ legelterjedtebb édesvízi hala, élőhelytől függően nagyon erőteljes, karakteres lehet az íze. Vannak viszont kifejezetten semleges zamatú és ízletes halak a magyar vízekben és éttermekben, amelyekkel érdemes próbálkozni. Ilyen a süllő és a pisztráng. Ha azt szeretnénk, hogy a tengeri halak hangulata köszönjön vissza a keszeg és kárász is megér egy kísérletet. Ha viszont szeretnénk elkerülni, hogy a tányérra kerülő finomság akárcsak emlékeztessen az eredetére, kérjünk valami finomságot harcsafiléből.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments