ELTŰNŐ TUDÁS: A FŐZÉS?

ELTŰNŐ TUDÁS: A FŐZÉS?

Bár az ételfotózás és a gasztroblogok olvasgatása nagyon kedvelt időtöltés a huszonévesek körében, főzni azt nem igazán tudnak. Valamiért a korábban alapvető képességek hiányoznak az Y generációból.

Vannak képességek és készségek, amelyekre a nagyszüleink az élethez szükséges alapvető tudásként gondoltak, ma mégsem foglalkozunk azzal, hogy varrni, kötni, tehenet fejni tanuljunk. Aztán vannak olyan készségek, amelyet elvileg ma is alapvetőnek tartunk, az angolul „millennials”-nak nevezett generáció vagyis a mai 16-25 évesek mégsem igazán jeleskednek az elsajátításukban.

Ez a korosztály, amely a következő években válik önálló felnőtt generációvá nem tud gombot varrni, nem tud tisztességesen háztartást vezetni, de még az alapvető ételek megfőzése is gondot jelent a számukra. Persze közülük sem mindenki számára, de sokkal többen nem tudnak főzni, mint bármely idősebb korosztály. És ezt nem a szüleik állítják róluk, hanem az elmúlt években született felmérések sora.

Egy nyugat-európai felmérés szerint a 30 évnél fiatalabbak nem csak a konyhában tehetetlenek, de a mosás, vasalás vagy az egyszerű háztartási barkácsfeladatok elvégzésére sem képesek a saját bevallásuk szerint. Elképzelhetetlen, hogy megvarrják a még használható, de sérült ruhadarabokat, de meghaladja a képességeiket a vasaló vagy kávéfőző vízkőtelenítése, vagy egy egyszerű mártás elkészítése is.

És ugyan lehet, hogy a nagyszüleink nem tudják, hogy mi a quinoa vagy hogyan készül egy gyömbéres paleo süti, de meg tudnak sütni egy csirkét egészben, miközben nagyon valószínű, hogy a huszonévesek az általuk leginkább istenített ételek többségét nem tudnák összeállítani otthon. Persze a 25-34 évesek sem főznek, ha pedig mégis, azt a Google néhány évvel ezelőtti kutatása alapján okostelefonnal és tablettel a kezükben csinálják, mert fejből még az egyszerű receptek többsége sem megy. 2015 leggyakoribb főzéssel kapcsolatos keresése ebben a korosztályban a következő volt: „hogyan készül a tökéletes főtt krumpli?”.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments