ERŐLEVES – MINDEN LEVES ŐSANNYJA

ERŐLEVES – MINDEN LEVES ŐSANNYJA

Az igazi erőlevest sokan keverik össze az összecsapott húslevesekkel, kockából főzött
fűszerlevekkel. Pedig az igazi erőleves, a türelem gyümölcse, az ízek tökéletes esszenciája.

Az erőleves – mármint az igazi –, amit angolul sem hívunk broth-nak (mert az valójában inkább
egy néhány óra alatt főzött alaplé), a boullion (bujon) vagy ha igazán tiszta és sötétsárga, a
consommé (konszomé). Az igazi erőleves sosem híg, mindig ízekkel és aromákkal teli
koncentrátum. Ezért aztán egy-egy csészénél nem csak nem illik többet tálalni belőle, de valójában
felesleges is. A hideg téli időben ennyi is elég, hogy átmelegedjünk és élettel teljünk meg.

Marha boullion

Az erőleves hívei szerint a tökéletes változat legalább 48 órán keresztül fő, hogy az
alapanyagok, amelyek ízeiket átadják a lének, teljesen alkalmatlanná váljanak a
fogyasztásra. Ha a levesben főtt húsnak, zöldségnek még van értelmezhető íze, akkor az
erőleves nem főtt elég ideig. Ismerünk tyúkból, fácánból készült erőleveseket is, azonban
az igazi erőleves alapja a minőségi marhahús és marhacsont.

Tökéletesen tiszta derítés után lesz

Ezeket teszik fel hideg vízben főni, olyan alacsony lángon, hogy még a forráshoz közeli
hőfokot jelző gyöngyözés is csak órák múltán jelenik meg. Néhány órányi főzés után
belekerülnek az alapvető leveszöldségek, a hagyma, némi só és bors, de ezekből sem kell
túl sok, mert az ízeket itt a hús és zöldségek lassú esszenciává főzése adja. Az igazi
erőleves minimum 8 órán át fő, aztán leszűrik, hogy csak a lé maradjon. Ezt egy éjszakán
át pihentetik.
Az erőlevesek igazi csúcsát a consommé jelenti, amely egy lépéssel továbbmegy. Ugyanis
deríteni kell! Ez a titok, amelytől olyan csodásan néz ki ez a türelmet és szakértelmet
kívánó étel. A derítés folyamata abból áll, hogy a hideg levesbe, félig felvert tojásfehérjével
kevert darálthúst tesznek, majd ezt kezdik melegíteni és kevergetni az éjszakai pihentetés
után. Ez a keverék a levesben maradt összes apró darabkát megköti, miközben a lé
további felesleges vizet veszít. A derítés után újabb szűrés következik, ezúttal azonban
már finom szövésű textílián át. A végeredmény pedig az áttetsző, intenzív erőleves.

Az erőleveses kanál

Az erőlevesnek sokféle fajtája létezik, a különbség ezek között az, hogy milyen levesbetét
kerül a tányérba. A talán legismertebb megoldás, amikor egy tojássárgájára merik rá a
forró erőlevest. Egy másik elterjedt változat, a hajszálvékony csíkokra vágott
palacsintatészta (ez a fridató). Az erőleves olyan különlegesség, amelyhez nem is passzol
a hagyományos leveseskanál. Ezért létezik a külön ehhez az ételhez használt evőeszköz:
a rövid és kerek fejű boullion kanál.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments