Fókuszban a népszerű fesztiválételek – a Tiéd köztük van?

Fókuszban a népszerű fesztiválételek – a Tiéd köztük van?

Ennie mindenkinek kell, még egy fesztiválon is. Sőt, főleg egy fesztiválon! Egyrészt az elfogyasztott alkohol mennyiségét is ellensúlyozni kell valamivel, másrészt az sem árt, ha van valami a hasadban, ami elég energiát biztosít ahhoz, hogy teljes erőbedobással végigtombolhasd ezt a néhány napot.

A rutinosabb fesztiválra járók már jól tudják, hogy a finom, tápláló étel a túlélést jelentheti a bulizásban megfáradt, az alváshiánytól elgyötört, a melegtől vagy épp a lezúduló özönvíztől majd’ megfulladó, és a hangos zenétől, meg az állandó ingerektől a vége felé már igencsak megcsömörlő szervezet számára.

Végül is egy fesztivál nem más, mint egy több napon át zajló parti-túlélőtúra.

Ezen a résztvevőknek olyan kihívásoknak kell megfelelniük, mint az egyik színpadtól a másikig tartó séta vagy sprint, ha éppen az első sor a cél; a színpad előtti tombolás a kedvencre, közbeiktatva néhány pult előtti sorakozót a megfelelő folyadékpótlás érdekében. Emellett persze lehetnek olyan mellékvágányok is, mint egy Duna- vagy Balaton-átúszás, esetleg némi strandröplabda, vagy az asztal tetején táncolás, és egy váratlan, előre meg nem tervezett bújócska a barátokkal a fesztiváldzsungelben.

A program jellegéből adódóan, természetesen ezeken a rendezvényeken nem éppen a vízjellegű folyadékokból fogy a legtöbb. A fesztiválozók inkább a folyékony kenyeret, a bort, a fröccsöt részesítik előnyben, bár délután-estefelé már a vödrös koktélok, valamint a töményebb italok is könnyebben csúsznak.

Az viszont nem árt, ha nem éhgyomorra iszol

Történt ugyanis, hogy amerikai és olasz tudósoknak még a 2000-es évek elején sikerült bebizonyítaniuk, hogy ha telített vagy legalábbis nem teljesen üres gyomorra iszol, akkor azzal lassíthatod az alkohol felszívódási folyamatát. És minél lassabban szívódik fel az alkohol, annál később részegedsz le, és kevésbé fog fenyegetni az a veszély, hogy hirtelen szembe találod magad a sárga anyafölddel.

Maga a folyamat egyébként úgy néz ki, hogy az alkohol az elfogyasztása után előbb a gyomorba kerül, onnan pedig a belek és a véráram közvetítésével jut el a májba. Itt a máj kiválasztó funkciójának köszönhetően részben lebomlik, részben tovább utazik az agy felé, hogy a neurotranszmitterek befolyásolásával végül elérje a részegség állapotát.

Ezt a mámoros, bár nem kívánatos állapotot úgy akadályozhatod meg, ha már a gyomorban komoly próbatételbe ütközik az alkohol: a korábban elfogyasztott étel lelassítja a felszívódás folyamatát, míg az üres has mindenféle ellenállás nélkül, hamarabb keresztülengedi magán. Minél előbb jut az alkohol a véráramba, annál hamarabb üti ki a szervezetedet.

Emellett azért sem szabad a fesztiválokon való táplálkozást félvállról venned, mert az aktív igénybevételnek köszönhetően a szervezetedből gyorsan kiürülnek az olyan létfontosságú vitaminok, mint a magnézium, a kalcium, a folsav, valamint a B-vitamin, de a proteineknek is könnyedén búcsút inthetsz.

Ezek a hiányok olyan tüneteket produkálnak többek között, mint a dehidratáltság, a fáradtság, izomláz, izomgyengeség, ingerlékenység, szédülés, fejfájás, szóval egy húzósabb fesztivállal az immunrendszeredre is komoly csapást mérhetsz. Főleg akkor, ha nem gondoskodsz ezeknek a létfontosságú anyagoknak a pótlásáról.

Szerencsére ma már jobbnál jobb falatok közül válogathatsz

Talán elmondható, hogy mostanra eljutottunk odáig, hogy nem csupán a szalámis, fasírtos, és rántott húsos szendvicsek jelentik a fesztiválgasztronómia alfáját és ómegáját, a lángoson, sült kolbászon és grillcsirkén kívül.

Persze többségében most sem kell valami nagy ördöngösségre gondolni, a fesztiválok nem a fine dining, és a Michelin-csillagok terepe. Szinte biztosra vehető, hogy senki nem fog libamájparféval és petrezselyemhabbal megkoronázott karalábé veloutéval kergetni a színpad körül. Nem, a fesztiválokon inkább egy kis laktató street foodra számíthatsz.

Ráadásul azokon az eseményeken, ahol már a külföldi vendégek is elég magas számban képviseltetik magukat, a nemzetközi vonalak is hangsúlyosabbá válnak, ami egyáltalán nem tesz rosszat az íz-, a fűszer-, és illatorgiának.

Fesztiválkaják, amik soha nem mennek ki a divatból

Biztosan 100%-os esélyed van arra, hogy a fesztiválok bármelyikén találkozhatsz a burgerek legkülönfélébb változataival. Persze ezek manapság már jóval túlmutatnak a hagyományos húspogácsa, buci, csalamádé, és egy kis mustár-ketchup kombón, ami jelentősen hozzájárulhat a népszerűségük töretlenségéhez is.

Egy menő fesztiválburger készülhet sertés- vagy marhahússal, de extrém esetben akár lazaccal is megtölthetik, míg az unalmasabb sertéshúspogácsa helyett a szaftosabb pulled pork verziót is választhatod. Ideális esetben a lapka sajtot is lecserélték legalább cheddarra, viszont a kéksajtos szósz is sokat dobhat az ízeken, ahogy a friss rukkola, a jalapeno paprika, vagy a lilahagyma-lekvár is. És a bucik fajtájáról még egy szót sem ejtettünk, pedig az is kiegészülhet speciális fűszerekkel, magvakkal, lehet fekete a színe, ráadásul akár gluténmentes változatokban is kérhetőek. Extrém esetben pedig még két ropogós lángoslap között is felszolgálhatják az ételt.

Pizza, pasta, Itália: bár meg kell nézni, hogy hol veszed meg ezeket a finomságokat, nagyon úgy fest, hogy az olasz ételek a fesztiválok közönségét is végérvényesen meghódították. Persze a tökéletesen elkészített tésztán, az ízletes fűszerezésű paradicsomszószon, a sajtok és a többi feltét minőségén sok múlik, de az olasz ételek alapjában véve laktatóak, és talán még egy fesztiválon is pénztárcabarátnak számítanak.

Gyros és falafel: egyszerűen nem létezik olyan fesztivál, amin a görög-török vonal ne képviseltetné magát! Nem lehet megunni, amikor a hús, és a szószok íze átjárja a még forró pitát vagy tortilla tekercset, de a zöldségek frissessége is sokat nyom a latban.

Van valami vonzó a barbecueban, amire az amerikaiak nagyon ráéreztek. Tökéletesre pácolt és isteni finomra grillezett oldalasok, steakek, csirkeszárnyak, tarják – a sor szinte végtelen, a füstös aroma viszont mindent megbolondít! Méltó kiegészítői ennek a grillre lazán feldobott csöves kukorica is, vagy a többi grillzöldség – emlékezz, mennyire fontosak a vitaminok!

Ázsia minden mennyiségben: a kínai ételek, a wokban frissen elkészült finomságok, no meg a jobb helyeken a sushi nem hiányozhat egy fesztiválról sem. De akkor sem kell kétségbeesned, ha egy kis mexikóira fáj a fogad, mert a taco-k, burritok, tortillák, és quesadillák végtelen sorában nagyon nehezen fogod tudni kiválasztani a neked tetszőt. A bőség zavara ugyebár…

És akkor a desszertekről még nem is beszéltünk…

Pedig ezen a fronton is roppant ínycsiklandó átalakulás zajlik. A nyári forróságban persze mindenki szívesen versenyt fut az igazán jó fagylaltért, de az isteni gofrikról, fánkokról, churrosokról, csokis kebabokról, palacsintákról és kürtőskalácsokról sem szabad megfeledkezned. Sőt, ha még nem kaptál cukorsokkot, akkor a töltött kürtőskalácsokat is érdemes lenne kipróbálnod.

Te is kedvet kaptál a népszerűbb fesztivál ételekhez? Rendeld meg őket a Netpincéren otthonra, vagy a munkahelyedre, és csillapítsd a fesztiváléhségedet! Tipp a profi éhezőknek: az új Netpincér appon keresztül a rendelés is egyszerűbb!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments