A füstölés nem okoz impotenciát!

A füstölés nem okoz impotenciát!

Ma tartják Dohányzásmentes Világnapot. A NetPincér csapata összeszedett néhány érdekességet és tudnivalót, ha mégis füstölni támadna kedved ezen a napon.

A füstölés története olyan messzire nyúlik vissza, hogy hiába is keresnénk a lexikonokban feltalálójának nevét. Célravezetőbb a régészet, vagy az ásatások területén keresgélni, a füstölés ugyanis a – szárítás és sózás – mellett a legősibb tartósítási eljárás. Gyakorlatilag amióta az emberiség a tüzet ismeri, füstjét húsok és halak tartósítására használja. Itthon is nagy hagyománya van a füstölésnek, régebben szinte minden falusi portán megtalálható volt a füstölő, vagy az úgynevezett szabadkémény. Ma már a hűtőgépek és fagyasztók elterjedésével a hús tartósítása többé nem feltétlen szükséges a hosszabb eltarthatósághoz, de vannak bizonyos tartósítási módszerek, amik révén többlet ízhatást adhatunk a húsokhoz, ami komoly élvezeti értékkel bír.

A legmagasabb hőmérsékleten való sütést grillezésnek nevezzük, itt a hús puhítása történik friss fogyasztásra, nem hosszú időre szóló tartósítási eljárás.

A barbeque, vagy BBQ már jóval alacsonyabb hőmérsékleten zajlik, célja hasonló, friss fogyasztásra készíti elő a húst. Ennél az eljárásnál már 6-12 óra alatt készül el a hús, és megjelenik a füst, ami egy kicsivel keményebb, jellegzetes ízű kérget képez a hús puha közepe körül. A közben elfogyasztott rozé fröccs pedig remek hangulatot képez körülöttünk.

Ha ennél is lejjebb haladunk a képzeletbeli hőmérő skáláján, akkor megérkezünk a meleg füstöléshez. Itt már nem árt a képzeletbeli pulóvert is a nyakunkra kötni, mivel nem ritka a 25-60 celsius fok. Egy jól megtermett hús nyugodtan eltölthet itt egy egész napot, mire teljesen készre füstölődik. Ennél a technológiánál a hús magja még nem éri el a biztonságos hőmérsékletet, ezért nem árt figyelni az előkészítésre, és kellő ideig magas koncentrátumú sóoldatban tárolni a füstölésre szánt darabokat.

25 fok alatt is van élet, de ott már tényleg csak a legbátrabb húsok élnek túl! Megérkeztünk a hidegfüstölés tartományába. Itt a hús szerkezetében minimális változás áll be. A füstben található kémiai összetevők beszívódnak a húsba, ezt követően pedig a hús egy jól szellőző, nem túl meleg és fagymentes, száraz helyen akár hónapokig is eláll. Innentől kezdve nyugodtan tárolhatjuk a spájzban, ha szeretjük a füstös ízeket.

A füstölés nem áll meg a bükkfánál, számos módon dobhatjuk fel ételeink ízét, például illatos magvakkal és levelekkel (boróka, kardamom, babér, citrus, mandula). A füstölés remek kiegészítője lehet a sous vide technológiának is. A húsokat vákuumfőzés előtt aromatizálni tudja egy hidegfüstölés. Egy egy órás hidegfüst után 12 órán keresztül csak a hús dolga, hogy minél mélyebben magába szívja a füst aromáját. Olyan gasztronómiai élmény ez, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk!

Általános tévhit, hogy a füstölt ételek egészségtelenek. Fontos tudnunk, hogy itt főleg a hogyan a döntő. Ha túl magas a hőmérséklet, vagy alkalmatlan a füstölőanyag, akkor valóban egészségkárosító anyagok keletkezhetnek. Ellenben a dohányzás bizonyítottan káros az egészségre, így mi inkább a fent említett módszerek valamelyikét javasoljuk, ha ellenállhatatlan vágyat éreztek arra, hogy füstöljetek.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments