HA FARSANG, AKKOR ESZÜNK!

HA FARSANG, AKKOR ESZÜNK!

Benne vagyunk a farsangi időszakban. Vagyis itt a bálozás és nagy evések ideje. Nyakunkon a „zabálás hete”, de mit is együnk? És miért?

A farsang egyedülálló, mert alig van az évben olyan időszak, amely kifejezetten a mulatságról és az evésről szól. A farsang néhány hete két vallási jeles nap közé szorult be, a vízkereszt és a nagyböjt kezdetét jelölő hamvazó szerda közé, de nincs sok köze a valláshoz. Inkább a fennmaradt népi hagyományoknak köszönhető télbúcsúztatás ez. Az igazi báli időszak – az egész világon, lásd a riói és velencei karnevált, vagy a busójárást. A farsang utolsó hete, amely a torkos csütörtökkel indul, és majdnem egy hétig tartó bálokkal – más kifejezéssel karneválokkal – zárul hamvazószerdán. Ennek időpontja minden évben változik, a húsvét időpontjához és a böjti időszakhoz igazodva, de idén február 14-re, Bálint napra esik.

A busójárás tipikus farsangi hagyomány

A TORKOS CSÜTÖRTÖK

Ez a furcsa nevű nap évszázados hagyomány és létezik az olasz (giovedí grasso) vagy a német (Fetter Donnerstag) kultúrában is. Nálunk azonban a XX. század során szinte teljesen elfelejtették, hogy aztán turisztikai és vendéglátóipari nevezetességként éledjen újjá. Ez utóbbi furcsasága, hogy az eredeti torkos csütörtök a farsang utolsó hetének indulását jelezte: ez a „zabálás hete”, miközben a megújított torkos napot éppen hamvazó szerda utánra tették a szervezők, vagyis már a böjti időszakra. Pedig a hagyomány szerint a nagy evések utolsó napja húshagyó kedd volt. Aztán következett a 40 napos böjt, már annak, aki vallási okokból ezt betartotta.

Sörben sült csülökkel a hagyományt tiszteljük

FARSANGI ÉTELEK: NAGYJÁBÓL BÁRMI

Meglepő lehet, de egységesen meghatározható, farsangi vagy báli fogást alig találunk. Ha igazi klasszikust keresünk, a szalagos farsangi fánk az első számú gyanúsított. De sütöttek farsangkor túrófánkot, csörögét is. Vagyis elmondható, hogy az igazi farsangi étel a fánk.

A fánk a farsang legismertebb étele

De fontosak ilyenkor a sűrű, laktató vagy alkohollal ízesített ételek is. A füstölt húsokkal és káposztával készült korhelyleves, a legényfogó leves vagy a borleves tipikus farsangi étel. Ha pedig főételt ennénk a pecsenyéket, egybesült húsokat érdemes kiemelni: borral és konyakkal sült csirke, egész kacsa, sörrel locsolt csülök kerülhet az asztalra. És mivel a disznóvágások ideje még javában tart: a kocsonya is előkelő helyen áll az ilyenkor fogyasztott fogások között.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments