Hagyományos és magyar? Felejtsd el a karácsonyi halat!

Hagyományos és magyar? Felejtsd el a karácsonyi halat!

Hal, halászlé, pulyka? Ha arra vagyunk kíváncsiak, mit ettek a magyarok hagyományos karácsonyi fogásként, akkor a ma ismert ünnepi ételeket nyugodtan felejtsük el! Ha kipróbálnátok a hagyományos – 19. századi vagy azelőtti – karácsonyi menüt, mutatjuk a hozzávalókat.

A nemzetközi hatások, a divat, esetleg a kényszer sokat változtatott az elmúlt évszázadban azon, hogy hogyan és mit főztek az emberek, és mi került az ünnepi asztalra. Pedig egészen a 20. századig a legtöbb magyar ember karácsonyát a praktikum, a vallás és a babonák határozták meg. A hal leginkább böjti étel volt, legfeljebb a vízpartok mellett, halászatból élők körében fordult elő, hogy az ünnepi vacsora – amely a karácsony előtti böjti nap miatt csak december 24-én éjfél után kezdődhetett – halat is tartalmazzon.

A hurka régen karácsonyi étel volt

Mivel a tél hagyományosan a disznóvágások ideje volt, nem lehet meglepő, hogy a karácsonyi húsételek alapja a sertés volt. Ez volt a legkönnyebben, és legnagyobb mennyiségben elérhető húsféle. Bár egész Közép-Európában hagyománya van a karácsonyi káposzta evésnek, a magyar ünnepi étkezésben a meglévő sertéshús okozta, hogy a töltött káposzta vagy más húsos-káposztás fogások elterjedtek. Volt a húsevésnek babonás alapja is: a sertés előrefelé túr, ami a közelgő újév miatt szerencsét jelentett. A szárnyasok viszont hátrafelé kaparnak, ami baljóslatúnak számított. Nem véletlen, hogy se csirke, se kacsa, se liba nem került az ünnepi asztalra. A hurka, kolbász, disznósajt viszont nélkülözhetetlen volt.

Mákos kalács

A babonaság szerint a gazdagságot, pénzt jelentő ételek – a bab, a lencse, a tök, a borsó és a mák – nem hiányozhattak karácsonykor. Fontos szerencsehozó szerepe volt még az almának és a fokhagymának, de a méznek is, ezért bizonyos régiókban a közösen elfogyasztott mézes fokhagymának ünnepi jelentősége volt. A karácsonyi vacsorát a leggyakrabban kalács kísérte vagy zárta le, mákkal vagy dióval töltve. A diónak vallásos jelentősége volt, amely karácsonykor az almával együtt sok esetben az ajándék szerepét is betöltötte.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments