Hogyan tartsd be az újévi fogadalmat? Mutatjuk!

Hogyan tartsd be az újévi fogadalmat? Mutatjuk!

Az újévi fogadalmak mindenki számára személyes célokat jelentenek, ehhez képest meglepő lehet, hogy a világ legtöbb újévi fogadalma az egészségről szól. Pontosabban arról, hogyan lehetünk egészségesek. És ez jó. Ami nem jó, hogy nem tartjuk be a magunknak tett ígéreteket. És az is tudható, hogy miért nem.

A 2017 elején tett újévi fogadalmakat vizsgáló felmérések talán nem meglepő módon világszerte azonos eredményt mutattak. Az emberiség azon része, amely újévi fogadalmat tesz a következőket ígérte meg magának leggyakrabban.

• Többet sportolok
• Le fogok fogyni
• Egészségesebben táplálkozom

És az ezt követő gyakori fogadalmak között is található még bőven egészségre, evésre vonatkozó ígéret. Vagyis az látszik, hogy a legtöbben arra vágyunk, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és megalapozzuk a hosszú távú egészségünket. És ez fontos cél. Mégis elmondható, amit magunktól is sejthetünk, hogy a fogadalmat tevők döntő többségének nem igazán sikerül elérni a kitűzött célt.

Pedig annyira szerettem volna…

Az újévi fogadalmakkal kapcsolatban a pszichológiai szakemberek kétféle problémát találnak rendszeresen az ezzel foglalkozó újságcikkek szerint. Az egyik, hogy az ígéret túl nagyra törő. Vagyis hiába fogadjuk meg, hogy mindennap futni fogunk 5 kilométert, vagy havi 2 kilót fogyunk, ha nincs meg bennünk az ehhez szükséges tudás, akarat, vagy egyszerűen csak nem teszi lehetővé az életvitelünk. A túlzottan nagy váltás szinte soha senkinek nem sikerül, mert ahhoz annyira át kell rendeznie az életét, hogy arra vagy nem képes, vagy rájön, hogy nem hajlandó. Túl sok lemondással, túl sok energiával járna.

A másik gond az a fogadalmakkal, hogy túlzottan általánosak. A “le akarok fogyni”, az “egészségesen akarok táplálkozni” kijelentések célja érthető, de ha magunk sem tudjuk, hogy pontosan mit is szeretnénk, mennyire és mikorra akarunk célt érni, nagyon nehéz megvalósítani a terveinket.

Hogyan érdemes?

Az első tanács, amit a szakértők adnak, hogy ne tegyünk olyan fogadalmat, amelyet csak komoly pénzköltés árán tudunk megvalósítani. Ne váltsunk drága edzőtermi bérletet, vagy ne költsünk egyszerre sokat drága élelmiszerekre. Ennél is fontosabb, hogy kis változásokkal kezdjük új irányba terelni az életünket. Egy brit kutatás szerint a nők alkalmasabbak erre, mert ők (58%-uk) sokkal apróbb célokkal indulnak neki az újévnek, mint a férfiak (45%). Egy másik felmérés pedig azt mutatta ki, hogy a nők sokkal inkább képesek olyan irányba indulni, ahol a változáshoz csak az akaraterejükre van szükség, míg a férfiak hajlamosabbak arra, hogy külső körülményektől függő (technológia, jövedelem) ígéreteket tegyenek. Ezeket pedig nehezebb betartani.

Az apró változásokat könnyű átvezetni a mindennapokba és szokássá tenni az újdonságot. És azt is könnyebb elképzelni, hogy hogyan vagyunk képesek elérni ezeket. Ha egy távoli időpontra ígérjük meg általánosságban, hogy lefogyunk, nagy valószínűséggel fogalmunk sincs, hogy hogyan kezdjünk ennek neki.

Tanács: A többet és jobbat kívánság helyett kívánjunk pontos mennyiséget. Ne ígérjünk magunknak általános jólétet, helyette kis lépesekben elérhető célokat tűzzünk ki (“egy kilót fogyok márciusig!”), és fontos, hogy szabjunk magunknak ezekhez a változásokhoz határidőt.

Mivel az újévi ígéretek között nagyon előkelő helyet foglalnak el az evéssel, egészségesebb ételekkel kapcsolatos fogadalmak, a NetPincér azt ígérheti meg 2018-ra, hogy kínálatával segíteni fogja a Ti céljaitokat, mert biztosan megtaláljátok azt az ebédet és vacsorát, amely teljesíti a magatoknak tett ígéretet!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments