Itt a paleo hét, és ha már csináljuk, csináljuk rendesen!

Itt a paleo hét, és ha már csináljuk, csináljuk rendesen!

Múlt héten a NetPincér dobogósát – vagyis a legtöbbet rendelt ételét – a pizzát teszteltük, ami után éles kanyart vettünk! Ezen a héten ugyanis a paleo konyháé volt a főszerep, amiben a tészta, és még egy csomó dolog tiltólistás. Kíváncsiak vagy, hogy vettük az akadályt? Elmeséljük!

Lelkesen ugrottunk neki a tesztelésnek, de lévén, hogy nem vagyunk paleo-szakértők, eltartott egy ideig, mire kiválasztottuk a hozzánk illő fogásokat. És mielőtt belekezdek a mesébe, valamit le kell szögeznem. Sőt! Igazából két dolgot. Nem szeretnék senkit magamra haragítani, de nem vagyok oda a paleo étrendért. Korábban már írtam cikkeket róla, de valahogy sosem tudott megfogni. A másik pedig, hogy igen ritkán fogyasztok dolgokat nyersen. Persze most nem arra gondolok, hogy élből elutasítok egy kis friss paradicsomot vagy egy szelet uborkát. De a saláták és magvak valahogy nem mozgatnak meg. Szerencsére Évi máshogy vélekedik a dologról – ő a salátaimádó hármunk közül -, úgyhogy tudtam, egy valaki nagyon boldog lesz ezen a héten. De félre a fanyalgással, elmeséljük, mi mentette meg az első paleo hetet!

Az, hogy megtaláltuk a Legelő Salátabárt! Igazából általános probléma, hogy a hazai éttermek nem bővelkednek paleo-étrend kompatibilis menüben, de az is lehet, hogy itthon még nem terjedt el eléggé ez a táplálkozási kultúra. Viszont egy salátabárban, ahol ennyiféle lehetőség közül lehet választani, reméltük, hogy nem lesz gond. Ha itt nem találunk olyat, ami belefér ebbe a diétába, akkor sehol!

Ugg

Graaaaggh! *
* /Az én generációm adta a világnak az eszközhasználatot, a tüzet és a paleo diétát. Szívesen./

A menün számtalan saláta variációt találhatunk, köztük egészen izgalmasakat. Még számomra is azokat. Azt sajnos nem jelenthetjük ki, hogy 100%-ban paleok a fogásaik, de nem is erre szakosodtak. Úgyhogy, aki ezt a diétát követi, figyeljen oda a részletekre! Jó hír, hogy ha itt elveszünk egy kicsit, ott hozzáadhatunk valami kicsit mást. Így már kész is egy igazi paleo fogás! Mutatjuk, nálunk hogyan történt!

Club chicken saláta

Petra imádja a cézár salátát, így ez elég szimpinek bizonyult számára. A következőket tartalmazta: jégsaláta, sült bacon, roston csirkemell, cheddar sajt, dijonnaise öntet (dijoni mustár és majonéz). A csirkemell úgy általában elég száraz szokott lenni, de Petrának ez a kedvenc része, úgyhogy nem fájlalta a dolgot és az öntet amúgy is kompenzál! Amúgy, ha öntetről van szó, próbáld ki a franciát is, Petra ezt ajánlja még, akár paleosoknak is. Ami kell hozzá: olívaolaj, balzsam- vagy fehérborecet, pár csepp citromlé, kis méz, mustár, pici só és egy kis őrölt bors. Isteni és egyszerű! Mióta megkóstolta Párizsban, egy avokádós csirkés bagelben, egyfolytában erről áradozik. De hidd el, a dijonnaise öntettel is szuper lesz ebédre vagy vacsorára!

Ugg

Bleaaaagh, nagh! *
* /Az eredeti saliban mammutcombot használtunk, de olyan finom volt, hogy kihalásba vadásztuk. De csirkével se rossz!/

Hello Sweetie! saláta

Na igen, nagyjából mi is így köszöntöttük ezt a fogást, amikor kinyitottuk a dobozkáját. Madársaláta, rosé kacsamell, narancs, aszalt gyümölcsök, erdei gombák, és gyümölcsös öntet ücsörgött az alján. Évi választása még engem is lázba hozott. A mix izgalmas volt és nagyon ígéretes. A kacsamell tényleg rosé, a gyümölcsök színesek:mese volt ránézni. Sajnos az öntetben cukrot sejtettünk, ezért azt kénytelenek voltunk kihagyni, de egy kis olívaolajjal és pár csepp ráfacsart narancslével is nagyon szuper volt. Az édeskésen citrusos narancs és az aszalt gyümölcsök amúgy is igen jó barátai a kacsának, amit az erdei gombák intenzív ízei tettek igazán harmonikussá. Ezt a fogást valóban csak ajánlani tudjuk.

Ugg

Auruugaaah! *
* /Hagytunk nektek rengeteg receptet, de senkinek sem esett le, miért csináltuk a barlangrajzokat./

Vitamin saláta (pisztránggal, mert nem lacafacázunk)

Ha már egyszer salátaevésre szánom magam, azt kimaxolom rendesen – gondoltam. Így esett a választásom erre a vegyes zöldsalátára; almával, retekkel, zellerrel, sajttal, citromos- olívaolajos öntettel, és pisztránggal. Utóbbit külön tudod rendelni a salátához, vagy akár másféle húst vagy halat, ha ahhoz van kedved. Nekem ehhez volt kedvem, mert imádom a pisztrángot. Tudtad, hogy vannak helyek, ahol magadnak foghatod ki? Ez is ilyen tulajdonképpen, csak a horogbedobás helyett a gombot kell megnyomni a rendelős oldalon, ami sokkal kényelmesebb ebben a hidegben…

Küllemre csodásan festett, illatra és ízre is hasonló jókat tudok mondani róla. A harsány ízvilágú zellerhez, és retekhez nagyon jól passzolt az édeskés alma, amit pedig az éppen hogy füstös ízű pisztráng olyannyira kerek egészbe rántott, hogy én lepődtem meg legjobban, mennyire finom is lehet egy ilyen étel. Talán majd valamikor újra eszem salátát. Valamikor… Talán a nem is annyira távoli jövőben. Annyi biztos, hogy elindultam a haladás útján, salátát ettem, és mindezt kivételesen dobozból. Valaki büszke lesz rám! 😉

Kedves Ínyenc! Ne felejtsd!

A NetPincérnél még mindig tart a 80 nap alatt a Föld körül játék. Már csak négy hetetek van minél több nemzet konyháját kipróbálni! Kéthetente értékes nyeremények várnak rátok, a fődíj pedig egy egzotikus utazás lesz, úgyhogy tessék belehúzni. Részletekért kattintsatok ide!

Üdv:
Nóri

Ennél egy jó salátát?

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Mojzes Nóri
A Foodography trió tagjaként gyakorlatilag 0-24-ben képes vagyok főzőműsorokat nézni. Egyrészt, mert szeretek új dolgokat tanulni, másrészt - bár stylistként szinte naponta ételfotózásokon veszek részt - a mai napig le tud nyűgözni egy jól elkészített, és persze szépen tálalt étel. Számomra ennél nincs szebb látvány a világon.

foodography    |    Facebook    |    Instagram

Hozzászólások

comments