Karácsony: Mit eszik a világ?!

Karácsony: Mit eszik a világ?!

A világon mindenütt központi kérdés, hogy mi legyen a karácsonyi menü. Bár bizonyos dolgok az egész Földön elterjedtek, mi megpróbáltuk összegyűjteni a legkülönlegesebb ünnepi fogásokat.

Anglia – Nem csak az angolok, de az egykori brit birodalom minden országa pulyka-centrikus karácsonykor. Az angolok a gesztenyés töltelékkel, és a köretként tálalt paszternákkal és kelbimbóval tűnnek ki, de azt is érdemes tudni, hogy a 20. század elejéig a libasült volt a karácsonyi menü főfogása, amely mellett a kandírozott gyümölcsökkel és magvakkal készült karácsonyi puding elengedhetetlen.

Amerika – Az amerikai karácsonyi menü alig különbözik a hálaadás napi vacsorától. Pulyka áfonyaszósszal és húsos pite. Már persze ott, ahol tartják a hagyományokat.

Ausztrália – Mivel Ausztráliában december nyári hónap, a grillezett húsok főszerepet kapnak az ünnepi menüben, ezt egészítik ki mindenféle tengeri herkentyűvel.

Brazília – Ha Brazíliában karácsonyozunk a bundás kenyér hamar előkerülhet. De a tőkehal és a sertésszűz is fontos ünnepi fogás.

Csehország – A csehek azért érdekesek, mert ők is imádják a sült pontyot, krumplisalátával. Bár nem pont úgy, mint mi. Ami máshogy zajlik, hogy a karácsonyi vacsora előtt egész nap tilos enni a hagyomány szerint.

A cseheknél nem maradhat el a ponty…

Dánia – A dánok kedvence a aebleskiver nevű fánkszerűség, a sült gesztenye, a szószban tálalt sült krumpli, és az akár 8,5 alkoholszázalékos karácsonyi sör, a julebryg.

Finnország – A finnek a szokások miatt is halat esznek. Karácsonykor is a lazac a kedvenc. A karácsonyi reggeli fontos hagyománya a fahéjas tejberizs, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben.

… a finneknél a lazac.

Franciaország – Ahogy nincs egyetlen francia konyha, úgy a francia karácsony is sokszínű. Ami viszont talán mindenütt megtalálható, a libahús. Töltött libanyak, aszalt szilvás libasült vagy libamáj biztosan kerül az asztalra. A déli régiókra jellemző a halevés, de mindenütt szeretik a bonyolult karácsonyi süteményeket.

Izland – Izlandon majdnem olyan a karácsony, mint nálunk a húsvét. A fura nevű hamborgarhryggur füstölt disznóhús, amelyhez hagyományosan káposztát ettek, mostanra viszont az ananász lett a divatos hozzávaló.

Jamaica – A szigetország karibi currys kecskehúst eszik karácsonyra, és rumos süteményekkel köszönti az ünnepet.

Japán – Japánban nincs kulturális hagyománya a karácsonynak, ezért akik ünneplik, nagyjából a Valentin naphoz hasonlóan viszonyulnak hozzá. Így aztán erős ünnepi hagyományaik sincsenek. Viszont a Kentucky Fried Chicken a 70-es években olyan karácsonyi kampányokkal nyerte meg a japánokat, hogy a szigetországban a sült csirkével teli papírkosár vált az egyik legfontosabb ünnepi fogássá. A sorbanállás elkerülésére vannak, akik hetekkel karácsony előtt megrendelik a karácsonyi csirkekosarat.

Kuba – A kubai ünnepen a kókusztejből, kukoricából, vaníliából készült mézédes majarete pudingszerűség számít fontos fogásnak. Na és a moros y cristianos (mórok és keresztények) nevű rizsből és fekete babból készült egytálétel.

Lengyelország – A lengyelek a halakat részesítik előnyben. Gyakori a ponty és a csuka, az északi régiókban a hering. Ennek oka, hogy húst a karácsonyi vacsorán nem fogyasztanak. Van helyette céiklaleves (barszcz), káposztával, sajttal vagy krumplival töltött barátfüle, és hozzánk hasonlóan a bejglit is nagyon szeretik, a mákkal töltött édesség helyi neve: makowiec.

A céklából készült lengyel barszcz

Mexikó – A chilli karácsonykor sem maradhat el. Például a menudo nevű kukoricás pacallevesben.

Németország – A németek visszafogottan ünnepelnek. Gyakori a bajor virsli krumplisalátával, és elmaradhatatlan a mézeskalács (lebkuchen) különböző változatai. De azért szeretik a kacsát is.

Olaszország – Az olasz karácsonyi kuglóf, a panettone már Magyarországon sem ismeretlen. Az olaszok ünnepi ételei a spenótos ravioli, a gorgonzolás töltött gomba, és a nyúlhús.

Panettone már itthon is kapható

Oroszország – Aki megteheti, karácsonykor lazacot és kaviárt eszik. Igazi orosz szokás szerint orosz palacsintába (blini) töltve.

Románia – A román ünnepi konyha a disznósajtot (toba) és a töltött káposztát (sarmale) is a magyar szokásokból emelte át. De karácsonykor a piftie nevű sertés és marhahúsból készült kocsonya is gyakori.

Spanyolország – Sokféle szokás ismert a spanyol régiókban. A kemencében sült halak, a borjúhús, a báránysült, és északon a dióleves számít ünnepi különlegességnek.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 15 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek kínálatát. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 3000 ételből.

Hozzászólások

comments