A KÉZZEL EVÉS SZIGORÚ SZABÁLYAI

A KÉZZEL EVÉS SZIGORÚ SZABÁLYAI

El tudjátok képzelni, hogy egy hamburgerhez csak késsel villával nyúljatok? A kézzel evés sokkal ősibb, mint bármilyen ma ismert evőeszköz, nem véletlen, hogy Ázsia és Afrika tradicionális étkezései nem ismerik a kanalat és a villát. De jobb-e az evőeszköz, mint a kezünk?

Ha azt gondoljuk, hogy a késsel villával való étkezés kivételesen civilizált dolog, tévedünk. Számos kultúrában úgy maradt fent a kézzel evés hagyománya, hogy ahhoz szigorú és formális szabályok tartoznak. Akárcsak a tányértól jobbra terített kanál, a bal kézbe fogott villa itt Európában.

Ahol a kézzel evés hagyománya él, ott a tisztálkodás hagyománya is kapcsolódik hozzá. Japánban a vacsora előtti tisztálkodás szigorú követelmény még ma is. És akár Indába látogatunk el, akár Észak-Afrikába, a kézzel evés mellett, mindenütt fontos része az étkezésnek a tisztálkodás. De a középkorból fennmaradt etikettek azt mutatják, hogy a kézmosást Európában is nagyon szigorúan vették, sőt a nagy vacsoráknál a kézmosótál szerves része volt az étkezőhelyiségnek. A 17. századi Franciaországban kezdett általánossá válni az evőeszköz, de még akkor is csak a tányérra rendezés volt a kés és villa elsődleges szerepe. A falatot a tányértól az ember szájába még 150 évvel ezelőtt is inkább a kéz juttatta el.

Az evéshez persze vallási előírások is kötődnek sok helyen. Így a bal kézzel evést még ma is nagyon sok ázsiai kultúrában tartják balszerencsésnek, esetleg bűnnek. Ugyancsak illetlenség mondjuk egy beduin vacsoránál fogakkal letépni a húst a csontról: úgy illik, hogy az ujjainkkal szedegessük le falatonként. Azzal az előírással is sok helyen találkozhatunk, hogy amíg van étel a szánkban, nem illik újabb falatot kézbe venni. Ami pedig szintén sok helyen tiltott, az az ujjak nyalogatása. Marokkóban a 20. század elején jegyezték fel azt a szabályt, hogy le lehet nyalni az ételmaradékot az ujjakról, de csak szigorú sorrendben: kisujj, középső ujj, hüvelykujj, gyűrűsujj, mutatóujj. Ezzel jelezhette a vendég, hogy tiszteli az ételt, amelyet kapott.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments