Ki gondolta volna, hogy Tarantino igazi hősei az ételek?

Ki gondolta volna, hogy Tarantino igazi hősei az ételek?

Kedveled az ütős dialógusokat, a durvaságot, a női lábakat és nem utolsó sorban az ételeket. Tarantino, korunk egyik legtehetségesebb filmrendezője, aki számos feledhetetlen, ételekkel kapcsolatos filmjelenetet „írt bele” a filmtörténelembe és a rajongók agyába is. Nem is feltétlen gondoltuk volna, hogy a nyers, durva és erőszakkal átitatott filmjeiben, a finom ízek is megférnek. A rendező egész képernyőt beterítő étel jelenetei gyakran adnak hangsúlyt az élesebb helyzeteknek vagy követnek súlyosabb párbeszédeket mintegy könnyedebb lezárás, feloldást képezve. Klasszikus filmjeiben ezek a jelenetek az emberi erőfitogtatás különös metaforái lettek.
A NetPincér végigvette Tarantino munkásságát és összegyűjtötte a TOP 8 filmjelenetet, amiben az ételek az igazi főszereplők.

#1 A Kahuna Burger, Ponyvaregény

A képernyőn:
A rendező egyedi módon talál fel egy teljesen új, Nagy Kahuna nevű gyorsétterem láncot, aminek logóval ellátott pohara a Kutyaszorítóban című, ugyancsak Tarantino által rendezett filmben szintén feltűnik. A Ponyvaregényben az ínycsiklandozó hamburger a kínzás és megfélemlítés eszközévé válik, kihangsúlyozva, hogy kinél található a hatalom: Jules (Samuel L. Jackson) a domináns férfi a jelentben, aki azzal a súlyos és nyomasztó tettével, hogy beleharap Brett Kahuna burgerébe elszabadítja az indulatokat. A tanulság: ne ajánld fel a hamburgered akárkinek! Adhatsz sült krumplit, pizzát vagy bármi mást, de a hamburger szent, főleg, ha félted az életed!

Idézet:
Jules: „Mmm-mmmm… Ez aztán a finom hamburger! Vincent, ettél már Nagy Kahuna Burgert?”

#2 (Almás) rétes, Becstelen brigantyk

A képernyőn:
Shoshanna (Melanie Laurent) szemtől szembe kerül Hans Landa ezredessel (Christoph Waltz), aki almás rétest rendel kettejüknek, valamint egy espressot magának, a lánynak pedig egy pohár tejet (ezzel sejtetve azt, hogy tudja ki a lány valójában). Amilyen könnyed és édes a finomság, annyira ránk nehezedik Shoshanna félelme és undora, ami áthatja az egész jelenetet. Így válhat az egyszerű sütemény a félelmetes erő szimbólumává. Mind a rendező, mind pedig maga Landa is tesz arról, hogy a feszült légkör ellenére is megkívánjuk az egyszerű kis desszertet.

Idézet:
Col. Hans Landa: „Attendez de la crème”- szó szerint „Várd ki a krémet”, avagy a hab a tortáról sosem hiányozhat.

#3 Kaboom Gabonapehely, Kill Bill 1. rész

A képernyőn:
Tarantino klasszikus, bosszúval átitatott Kill Bill sorozata rögtön egy étel metaforával veszi kezdetét: „A bosszú maga a főfogás, ami a legjobb hidegen tálalva”. A bosszúhadjárat első állomásán Beatrix Kiddo (Uma Thurman) Vernita Green-en (Vivica A. Fox) vesz bosszút, aki feltehetőleg részt vett a főhős elleni merényletben. Vernita éppen az iskolából hazatartó gyerekére vár és az anyaság súlyáról beszél, amikor hirtelen rálő Beatrix-ra egy Kaboom-os dobozba rejtett pisztollyal, azonban elvéti a célt és így cserébe egy 8 hüvelyk vastag késsel találkozik. Ebből a jelenetből is láthatjuk, az ügyes késforgatás, mindig előny a konyhában.

Idézet:
Beatrix Kiddo: „A mamád megérdemelte.”

#4 A szendvics, Kill Bill 2. rész

A képernyőn:
A film végén Beatrix Bill (David Carradine) nyomára akad. A végső megmérettetés előtt azonban Bill elmesél egy történetet B.B aranyhaláról, Emilióról, és eközben szendvicset készít egy feltűnően méretes késsel. Ahogy, azt a Tarantino filmekben megszokhattuk, ebben a jelenetben is a késhasználat – kenegetés – valamint a szürcsölés, rágcsálás és más étkezéssel kapcsolatos általában ártalmatlan mozzanatok, rejtett feszültséget és erőszakot hordoznak. Már sejtjük, hogy a két főhős közül csak az egyik maradhat életben, azonban a szendvicskészítés folyamata kellemesen elhúzza a végzetes harc kezdetét.

Idézet:
Bill: „A minap tanulta meg a kicsi lányunk az élet és halál fogalmát”.

#5 A fehér torta, Django elszabadul

A képernyőn:
Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) a rossz fogainak ellenére – vagy tán épp azért – az egész film alatt, igazi édesszájúként finomságokkal kényezteti magát. (Ez egyébként a híresztelések szerint, egyébként sem áll messze DiCaprio valódi étkezési szokásaitól sem.). A történet egyik meghatározó jelenete az a 23 perces vacsora, amit egy ikonikus fehér torta zár. A torta Candie utolsó eledele, mielőtt Schultz (Christoph Waltz) végez vele. Az édesség a jelenetnek komikus fűszerezést is ad, hiszen Calvin rendre erősködik, hogy kóstolják meg a tortát, és mikor Schultz rálő, akkor is csak annyit mond: „Egyszerűen nem tudtam uralkodni magamon.”

Idézet:
Calvin: „Uraim, kövessenek a szalonba, ahol felszolgáljuk a fehér tortát“

#6 A „brunch” jelenet, Kutyaszorítóban

A képernyőn:
Tarantino első igazán sikeres filmjének kezdőjelenete egy reggeli „brunch”, ahol egy csapatnyi jólöltözött svindlert és bűnözőt láthatunk, amint épp hevesen vitatkoznak Madonna „Like a Virgin“ című dalának jelentéséről. Arról is kifejtik nézetüket, hogy szükséges-e borravalót adni a pincérnőknek. A rendező ezzel a tán feleslegesen hosszúnak érzett étkezési jelenettel kapcsolja össze a különböző dialógusokat, és mutatja be a szereplők karakterét.

Idézet:
Nice Guy Eddie: „Nem szoktál borravalót adni?”
Mr. Pink: „Áh, nem hiszek benne.”

#7 A Nachos, Grindhouse – Halálbiztos

A képernyőn:
A jelenet az Austin bárban veszi kezdetét, ahol Stuntman Mike (Kurt Russell) hangos rágcsálás és ujjmártogatás közepette fogyaszt el egy tál nachost. A nachos agresszív majszolása elővetíti azt is, hogy kegyelemre aligha számíthatunk ettől a negatív hőstől. Stuntman éppen első áldozataira vár, egyedül üldögél a bárban és türelmesen készül az „összecsapásra”, amit véletlen egybeesésnek álcáz.

Idézet:
Stuntman Mike: Nők, egy nagy tál nachos, a társasága olyan különleges egyéniségeknek, mint például Warren. Az alkohol pusztán egy tüzelőanyag ahhoz, hogy az emberek szóba elegyedjenek egy bárban.”

#8 A Vodkanarancs/ Screwdriver koktél, Jackie Brown

A képernyőn:
A képernyőn Ordell-t (Samuel L. Jackson) láthatjuk, aki a film számos jelenetében vodkanarancsot szürcsöl. A rendező egyben tesz róla, hogy mi is megkívánjuk a hűsítő italt. Ordell egy hidegvérű gyilkos, aki többek között fegyverkereskedelemmel és pénzmosással foglalkozik. A koktél fantázianeve – a Screwdriver, szó szerinti fordításban: csavarhúzó – egyben tökéletesen kifejezi a szereplő személyiségét is, szimbolizálva az általa oly gyakran használt megtévesztés fondorlatát, amivel elfedi valódi motivációját.

Idézet:
Ordell: „Had igyam meg a vodkanarancsomat!”

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments