KINEK KÖSZÖNJÜK A RÁNTOTT HÚST?!

KINEK KÖSZÖNJÜK A RÁNTOTT HÚST?!

A magyar családok hagyományos vasárnapi ebédje: a rántott hús. Pedig biztosan tudható, hogy nem magyar találmány. De hogy honnan származik a kenyérmorzsa alapú kabátba bújtatott hússzelet, az nem is olyan egyértelmű.

Wiener vagy Milanese

A világon ma már mindenhol készítik marha, csirke és sertéshúsból is, azonban fontos, hogy akárki is találta fel a rántott húst, a hagyományos alapanyag a borjúszelet. Innentől azonban ingoványos terepre lépünk a nyomozásban. A Wiener Schnitzel a vékony kenyérmorzsába forgatott – jellemzően 10-20 dekagrammos – borjú hússzelet, amelyet az osztrák hagyomány szerint citromkarikával és német eredetű burgonyasalátával szolgálnak fel. Csakhogy nagyjából ugyanez a Cotoletta alla Milanese receptje is, kissé más körítéssel. Vagyis két nemzet verseng a szerzői jogokért: Olaszország és Ausztria.

A Wiener Schnitzel: ez az eredeti?

Annyi biztos, hogy a Wiener Schnitzelt és a Cotoletta alla Milanese-t is a Habsburgoknak köszönhetjük, A vita lényege, hogy a család osztrák vagy olasz ága tudhatja-e magáénak a dicsőséget. Tudjuk, hogy bécsi éttermek már az 1850-es években is kínálták a rántott borjúszeletet, csakhogy az olaszok egészen 1134-ig vezetik vissza a fogás történetét. Állítólag ekkor egy milánói egyházi kanonok díszebédjén szolgálták fel először a rántott borjút.

Cotoletta alla Milanese: más a körítés, a lényeg ugyanaz!

Az osztrákok azonban ezt nem fogadják el. Egyrészt azért, mert az olasz fogás karajcsonttal együtt (is) készül, míg a bécsi verzió csak csont nélküli filéből. Másrészt az osztrák legenda szerint a rántott borjúszeletet egy osztrák tábornok mutatta be Milánóban az 1860-as években. Eddigre a bécsi császári udvarban is kedvelt fogás panírjába gyakran kevertek némi aranyport is, hogy ezzel is javítsák az étel aranybarna megjelenését. Ausztriában azóta a Wiener Schnitzel nevet törvény védi, és csak az a rántott hús nevezhető így, amely valóban borjúból készül.

Amit viszont a történészek állítanak, hogy már az ókori Rómában is sütötték a húst vékony kenyérmorzsa bundában, és a római légók terjesztették el a germán törzsek között is. A világban mára a rántott hús variációi szinte megszámlálhatatlanok. A fogás elnevezése pedig leginkább kulturális hatásoktól függ. Ezért van az, hogy az Egyesült Államokban mindenki érti, mit jelent a Schnitzel kifejezés, míg Latin-Amerika számos országában a rántott hússzelet neve nem is lehet más, mint „milanesa”.

A vasárnapi rántott hús

Az Osztrák-Magyar Monarchiában persze osztrák hatásra terjedt el az olajban vagy zsírban kisütött, bundázott hús. Magyarország is így lett rántott hús nagyhatalom. Az osztrák változathoz képest fontos, hogy a magyar megoldás kísérője a házi savanyúság, uborka vagy káposztasaláta, és hogy az olasz vagy osztrák verzióval ellentétben mi megesszük a rántott húst rizzsel és burgonyapürével is. Már csak azt fűznénk hozzá, hogy a rántott hús fogyasztásának legfontosabb szabálya: frissen a legfinomabb!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments