A LEGŐSIBB ÜDÍTŐITAL: A LIMONÁDÉ

A LEGŐSIBB ÜDÍTŐITAL: A LIMONÁDÉ

Víz, cukor és citromlé. Ennél egyszerűbb nem is lehetne. Nem is változott sokat a limonádé receptje az elmúlt ezer évben. Mára ugyan ezerféle variációban kapható, több ezer éve isszuk az éppen aktuális divat szerint.

Nem tudjuk, hogy ki találta fel, de hogy már 5 ezer éve, az ókori Egyiptomban is itták a limonádét, az egészen biztos. Méghozzá fekete borssal és mentával. Az is tudható, hogy a citrusféléket is az ókor óta termesztették, elsőként Kínában. A római birodalom freskóin is feltűnik az ital. De az igazi citromos frissítő a 10. századi arab kertészeknek köszönhető, akik a ma ismert citromot nemesítették.

Limonádé sikerek

A limonádé első kereskedelmi sikere ismét Egyiptomhoz köthető, mert a cukrozott, citromos vizet nagy mennyiségben kairói kereskedők kezdték palackozni és árusítani a 13. században. Innen vándorolt át lassan Európába, hogy aztán a 17. századi Párizsban kitörjön az első limonádé divat: a francia fővárosban olyan nagy sikere lett a már szódavízzel és mézzel készült italnak, hogy létrejött az első üdítőárus szakszervezet is. Száz évvel később Londonban lett sikk a szénsavas limonádé, amelyet ott már egy erre a célra szerkesztett pumpálós csappal adagoltak poharakba.

Limonádés üveg a 19. századi Londonból

Az első modern, palackozott limonádé pedig az egyik ma is ismert üdítőmárkának köszönhető, amely 1830-tól árusította lezárt üvegekben az üdítőt. A limonádé hidegen az igazi, csakhogy a fogyasztási célú jégárusítás elterjedéséig nem volt kapható a jeges limonádé. Az amerikaiak tették általánossá a jégkockákkal felszolgált üdítőt a 19. század második felében.

Citromos variációk

A limonádéknak kétféle fő altípusa létezik: a szűrt és a szűretlen. Míg otthon elsősorban a szűretlent állítjuk elő citrusfélékből és édesítőszerekből, addig az ipari változat általában szűrt, szénsavas. Mindegyik változat készülhet piros bogyós gyümölcsökkel, gránátalmával, de a citrusfélék, a savanykás íz mindig nélkülözhetetlen. Hogy mennyire sokoldalú italról van szó, bizonyítja, hogy számtalan alkoholos variációt is kidolgoztak belőle, így nem ritka, hogy a sört hígítják vele, édeskés nyári üdítővé.

A limonádé ráadásul talán a legegészségesebb üdítő. Mivel hőkezelés nélkül készül, a citrusfélékben található C-vitamin mennyiség rendkívül hasznos. Persze az egészséges jelző csak abban az esetben igaz, ha mértékkel cukrozzuk az italt. A cukormentes limonádékban ezért a citrom savanyúságát édes narancs, grapefruit vagy más gyümölcsök levével enyhítik. A legújabb limonádétudományi eredmények szerint a C-vitamin mellett a citromsav is jótékony hatású: napi 120 milliliter citromlé, két liter vízzel hígítva, hatékonyan csökkenti a vesekőképződést.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments