Lehet-e éjszaka enni?

Lehet-e éjszaka enni?

Persze, hogy lehet, a kérdés sokkal inkább az, hogy valóban egészségtelen e a késői evés, és mikor érdemes legkésőbb vacsorázni?

Biztosan sokan hallottátok már a figyelmeztetést: este 6 után enni egészségtelen. Több étkezéstudományi vizsgálat eredményeit összesítve nemrég a Time magazin kiszámította, hogy a vacsora ideális ideje statisztikailag 18 óra 14 perckor van. Ha nem ragaszkodunk az adatok átlagához, akkor este hat és fél hét között. Nem az a lényeg ugyanis, hogy 18 óra előtt együnk, hanem az, hogy a lefekvés előtti három órában már ne terheljük az emésztésünket.

Ha ennél sokkal később eszünk, akkor a szervezetünknek már nem lesz ideje elalvás előtt az emésztéssel járó feladatok végrehajtására, és nem, vagy nem jól hasznosul a táplálék, az emésztési problémák pedig rossz esetben alvási nehézségeket okoznak, amelyekről úgy értesülünk, hogy reggel teljesen kialvatlannak érezzük magunkat. A késői vacsora biztos hátránya viszont az, hogy sokkal könnyebben rakódik le számos összetevő, például az ételben található zsírok.

Sokkal korábban sem érdemes vacsorázni, egy korai estebéd, mondjuk fél hat körül ugyanis még túl közel van az ebédhez – amelynek optimális időpontja egyébként 12 óra 38 perc –, vagyis nem annyit eszünk, amennyire szükségünk lenne. Mindez tehát nem jelenti, hogy este 6 óra után már tilos lenne enni. Nagy lakomát azonban nem érdemes tervezni. De a késői vacsora még mindig egészségesebb, mint az éjszakai tévézés közbeni chips rágcsálás.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments