A LEVES EGYIDŐS AZ EMBERREL

A LEVES EGYIDŐS AZ EMBERREL

A tüzet több tízezer éve ismeri az emberiség. És egyre inkább úgy tűnik, hogy a levest is. Ha
érdekel, hogyan készült az igazi paleolit leves, most érdemes figyelni!

A leves a legősibb főtt étel. Persze azt, amit mi ma levesnek nevezünk, csak viszonylag későn, a
17. század környékén jelent meg. Az emberiség azonban a tűz felfedezésétől készített ételeket a
meleg és a víz használatával. A leveshez alapvetően négy dolog kell: víz, élelem, amelyet a vízben
főzünk, tűz és olyan edény, amely egyszerre képes megtartani a vizet és ellenáll a tűz hőjének. És
mivel ilyen edényekből sokáig csak 5-9 ezer éves leleteket találtak – főként Kínában és
Egyiptomban –, joggal feltételezték a régészek, hogy a levesfőzés is ennyi idős. Viszont az elmúlt
időszakban kiderült, hogy ennél sokkal régebben, már 18-20 ezer éve is főzött az ember.

Amióta cserépedény és tűz van, leves is van

Az is ismert, hogy az első levesekhez még víz- és hőálló edények sem kellettek. Azokat ugyanis
gödrökben főzték. A kiásott gödröket agyaggal, tapasztották ki, majd állati bőrökkel bélelték. Ezek
után feltöltötték vízzel és a tűzben felforrósított köveket dobtak bele. Az így felmelegített vízben
pedig húst főztek. A leves előnyére a korai emberek hamar rájöttek: a vízben való főzéshez
kevesebb munka kellett, és több ember ellátáshát tette lehetővé, mint mondjuk a hússütés. A víz
ráadásul biztonságos, hiszen megvédi a húst a megégéstől, a magok és gyökerek főzésével pedig
akkor is melegételt tudtak készíteni, amikor éppen nem állt rendelkezésre hús.

Kínai húsleveses fazék időszámításunk előtt ezerből

Kínában 10 ezer éves marharagut találtak megkövülve, edénnyel együtt, míg Japánban 15 ezer
évvel ezelőtt készült hallevesek maradványait fedezték fel. A következő lépcsőfok a gabonafélék
megjelenése volt, mert a korai mezőgazdaságban megtermelt magok keményítőtartalma sűrű,
laktató kásaszerű leveseket tett lehetővé. A csontok pedig végre nem csak ehetetlen hulladékot
jelentettek, de a levesnek kiváló ízt és kollagéntartalmat adó alapanyagot. Az is kiderült, hogy
nyersen mérgező vagy nem emészthető alapanyagok vízben megfőzve kiváló táplálékforrást
jelentenek.

15 ezer éves halleves főző edény Japánból

Bár a leves végigkísérte az emberiség történelmét az ókoron és középkoron át, de a ma ismert
formáját csak a 17-18. századi Párizsban nyerte el. Ekkor vált a város életének fontos részévé a
levesező. A modern európai leves variációk, húslevesek, ragulevesek, és sűrű
zöldségkrémlevesek ezekben a korai “restaurant”-okban jelentek meg.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments