Mekkora egy adag? Mutatjuk az elméletet!

Mekkora egy adag? Mutatjuk az elméletet!

Rendelsz egy adag ételt? De mekkora lesz? Egyáltalán mekkora egy adag bármiből? Ugyan a pontos adagokat minden étteremben tapasztalás útján ismerhetjük meg, de létezik elméleti porciós ajánlás is.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi kell a jóllakáshoz, akkor tekintsünk az ökölbe szorított kezünkre. A legtöbb táplálkozáskutató szerint nagyjából ekkora lesz az a mennyiség, amely kitölti a gyomrunkat. Ennek ellenére ahány étterem, annyiféle adag. És persze annyiféle árat is találunk az étlapokon. Létezik ugyanakkor egy hatósági ajánlás, amely azt mondja meg, mi számít átlagos adagnak a főétkezések esetén.

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) oldalán eléggé alaposan körbejárják a kérdést. Ha levest eszünk, nagyjából 3-3,5 deciliterrel érdemes számolni. Ha a levesünk főétel, a mennyiség fél liter is lehet. A főzelékek mennyisége 2-3 deciliter. Ha ezekbe zöldség kerül, leves esetén 10-15 dekagrammal érdemes számolni, főzeléknél inkább 25 dekával. Ha viszont köretként érkezik a zöldség 15 dkg az adag.

Önálló tésztaétel esetén a tészta főzés előtti tömege egy adagra 20 dkg, köretként csak 15 deka. Rizsből vagy burgonyából is 10-20 dekagramm közötti mennyiség jár, ha köretről van szó, de ha hasábburgonyát eszünk, a sütés előtti tömeg lehet 25-30 dekagramm is.

Jöjjenek a húsok. Egy pörkölhöz egy főre 10-12 deka nyersanyaggal érdemes számolni. Minden más esetben a csont nélküli húsfélékből egy adag 12-20 dekagramm. Persze ebbe most ne számoljuk bele a menő steak éttermek 40-60 dekás monstrumait, amelyek amúgy is kevés körettel fogyasztandók. Csontos hús esetén a sütés előtti tömeg az ajánlás szerint 18-25 dekagramm. De ha baromfiról van szó, mondjuk rántott csirkecombról, akkor az egy adaghoz felhasznált nyers csirkehús 25-35 dkg-ra nő. Ha halat ennénk ott is nagyjából ennyivel érdemes számolni.

A hatósági ajánlás persze nem kötelező, és nem is feltétlenül felel meg minden receptúrának, vagy éttermi tapasztalatnak. Jó példa erre a gyorsételeket árusító éttermek gyakorlata. Mekkora egy pizza? 32 centiméteres? Az mennyi élelmiszer? Egy vékony tésztás pizza kevés feltéttel nem haladja meg a 35 dekagrammot, vastag – vagy serpenyős tésztával –, és alaposan megpakolva viszont akár egy kilogrammos is lehet! Egy átlagos pizzaszelet pedig 8-13 dekagramm, mérettől függően.

Hasonlóan vegyes a kép a hamburgereknél. A kézműves, kimunkált elithamburgerek esetén nem ritka a 30-40 dekás marhahúspogácsa. Eközben a világhálózatokat alkotó gyorséttermekben egy átlagos hamburger 3 és 6 dekagramm közötti húspogácsákkal készül. Kivéve persze a nagyobb méretű extra szendvicseket, mint a McDonald’s negyedfontosa (nálunk McRoyal), amelyről az angolszász font átszámításával megtudható, hogy elvileg 11-12 dekás hússal kapjuk meg. Az pedig már éppen súrolja egy adag sült hús minimumát a hatósági ajánlás szerint.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments