MEXIKÓ KUKORICALEPÉNYT TÖLT

MEXIKÓ KUKORICALEPÉNYT TÖLT

Takkó, encsiláda, csimicsanga? Hát, majdnem. Most megmutatjuk mitől függ a
tortilla lepénybe töltött isteni mexikói finomságok elnevezése!

A mexikói konyhában a tortillába töltött finomságok éppen olyanok, mint az olaszoknál a
pizza. Csakhogy a pizzánál itt sokkal változatosabb elkészítési módok léteznek. Ha
amerikai verziót eszünk nagy valószínűséggel búzából lesz a tortilla (lepény), míg
Mexikóban kukorica az alapanyaga. A sajt pedig szintén inkább az amerikaiak ízlését
tükrözi, főleg ha cheddar és ha olvadt.

Mi az a Taco?

Honnan szárzmazik a Taco? Erről elég sokféle elmélet létezik, de úgy tudni, hogy volt
egyszer egy mexikói nő, aki ezekben a félbehajtott tortilla lepényekbe töltve vitte ki az
ebédet a mezőn dolgozó férfiaknak. És a gyorsan terjedő fogást az ezüstbányászok vitték
magukkal az Egyesült Államokba. Ott aztán alaposan átalakult a taco, mert a 20. század
első felében elkezdték olajban kisütni az addig puha tortillát, így lett a ma elterjedt ropogós
és kagylóformájú változat.

A kukorica tortillát félbe hajtják, és hallal, sertés vagy marhahússal töltik. Ha a taco sajtot
és tejfölt is tartalmaz, az egészen biztosan amerikai verzió. A mexikói receptek ugyanis
inkább használnak koriandert, mogyoróhagymát és lime-ot.

Miért nem szamár a burrito?

Mexikóban hagyományosan nem is létezett burrito nevű étel. A “kis szamár” elnevezés
sem onnan származik. A búza tortillába tekert marhahús, bab és zöldségek Kaliforniai
éttermek találmánya volt, persze mára Mexikóban is megtaláljuk. Más vélemények szerint
a burrito története ennél sokkal bonyolultabb, merthogy vannak helyek Mexikóban, ahol a
méretes, alaposan megtöltött taco-t nevezik burrito névvel. Mert míg a taco inkább előétel
vagy snack, addig a burrito kiadós főétel.

És akkor mi az enchilada?

A friss kukorica tortillát olajban kisütik, megtöltik hússal és zölségekkel, majd chilli
szószban, kemencében megsütik. Alapvetően kétféle, darabos chiliiszószt használnak:
zöldet és vöröset. Mindkettő elég csípős, és mindkettő isteni. A kínzó forróságot tejföllel
enyhítik tálalás előtt.

A chimichanga pedig…

Tuladjonképpen az enchillada amerikai változata. Itt búza tortillát használnak, és nem
kemencében és serpenyőben, hanem bő olajban sütik. Abban is eltér a mexikói változattól,
hogy babpürét, rizst és frissen összevágott salátalevelet is tartalmaz, és végül nem chilli
szósszal, hanem forró sajtszósszal tálalják.

Ha a queso sajt, akkor a queasadilla…

… a mexikóiak sajtos melegszendvicse. A félbehajtott tortillába leginkább sajt kerül, és ezt
egészítheti ki a hús, bab, zöldségek és fűszerek. Míg Mexikóban kukorica tortillát
használnak, az Amerikából elterjedt változat búza tortillába kerül.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments