MIÉRT EGÉSZSÉGES KÉZZEL ENNI?

MIÉRT EGÉSZSÉGES KÉZZEL ENNI?

Vannak pillanatok, amikor nem szeretnénk, hogy ragacsos legyen a kezünk. De csak ritkán. Sokkal több olyan alkalom adódik, amikor a kézzel evés csodálatos élvezet! És még egészséges is! 7 okot is mutatunk rá, hogy miért.

1. A hagyományos indiai orvoslás azt tartja, hogy az érintés legalább olyan fontos érzékünk evés közben, mint a látás, a szaglás és az ízlelés. Érintés nélkül egyszerűen nem létezik szenvedély. Az ókorból származó tanok szerint az öt ujj az öt elemnek felel meg (hüvelykujj – űr, mutatóujj – levegő, középső ujj – tűz, gyűrűsujj – víz, kisujj – föld), és minden érintéssel az öt elemet idézzük meg, ezt pedig segít abban, hogy az étel jól hasznosuljon. A kézzel szájba vett falatot pedig állítólag jobban képesek vagyunk megízlelni, kiérezni az állagát és aromáját.

2. Ha biológiailag vizsgáljuk, a kezünk rendkívül sokoldalú eszköz. Képes fogni, tapintani, markolni, használható fegyverként és evőeszközként is. Nincs is szükségünk másra a táplálkozáshoz… na jó, talán a leveseknél a kanálra.

3. Ha kézzel eszünk, lassabban eszünk, így jobban tudunk emészteni, a kezünk ráadásul minden más evőeszköznél alkalmasabb a megfelelő adagok kimérésére.

4. A kézzel evés segít az emésztésben. Bár nem hangzik túl jól, megfelelő higiénia mellett a kezünkön lévő baktériumok segíthetnek megújítani az emésztőrendszerünkben élő sokmilliárdos mikróba népességet. Az úgynevezett velünk élő baktériumok feladata pedig eleve a testünk védelme. Így ha lenyeljük őket, javítjuk az emésztőrendszerünk ellenállóképességét.

5. Több tanulmány is bizonyítja, hogy aki kézzel eszik, hamarabb éri el a telítettséget. Vagyis a kézzel evés segít határok között tartani a falánkságunkat.

6. Az eddigiekből is látható, hogy a kézzel evés lassabb folyamat, mint ha kanállal vagy villával falatoznánk. Emiatt viszont segíthetünk a vércukorszintünk karbantartásában is. A gyors evés ugyanis az egyik fő okozója a vércukorszint megbillentésének a szervezetben.

7. A közhiedelemmel ellentétben a kézzel evés higiénikusabb, mint az evőeszközök használata. Ez persze csak akkor igaz, ha rendszeresen mossuk meg a kezeinket napközben. Ha naponta 5-7 alkalommal kezet mosunk, máris 5-7-szeres előnyben járunk az evőeszközökhöz képest, amelyekről a napi legfeljebb egyszeri mosás a szennyeződéseket ugyan eltávolítja, de a baktériumok száma egy fiókban heverő villán biztosan nagyobb, mint egy ápolt kézen.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments