MIÉRT A MOZZARELLA? MERT TÖKÉLETES!

MIÉRT A MOZZARELLA? MERT TÖKÉLETES!

Ha egy sajt képes olvadni, akkor mehet a pizzára. Na ez az, amit sokan
félreértenek. Nem minden sajt egyenlő ugyanis, ha a kemencében kell
domborítani. Mutatjuk miért!

Érdekes, hogy a pizzára a paradicsomszósztól, a tejfölön át a pestóig vagy
barbecue szószig sok minden kerülhet. Ha viszont sajtról van szó, az
előírások sokkal konzervatívabbak. A 30 felettiek még emlékezhetnek a
reszelt trappistával bőven megszórt magyar pizzákra, de ma már elvétve –
vagy kifejezetten egyedi receptúra hangsúlyozása miatt – fordulhat elő, hogy
mondjuk füstölt sajttal érkezik a pizza. Merthogy a hagyomány és a közízlés,
na meg a tudományos vizsgálatok szerint is: a pizza mozzarellával készül!

A tudományos érvet egy új-zélandi egyetemi kutatás adta meg, amely
kifejezetten a fizikai és mechanikai jellemzőik alapján vizsgálta sajtokat. A
rugalmasság, nedvességtartalom, sülési hőmérséklet és olvadási jellemzők,
na meg a hólyagosodási hajlam alapján is a mozzarella a tökéletes pizza sajt.
Az olyan érlelt és tömör sajtok, mint a cheddar és az edámi egyszerűen nem
elég nyúlósak. A gruyere és ementáli vagy a provolone viszont túl zsíros,
ezért nem képes megfelelő állagúra olvadni, és barnulni sem. Ehhez képest a
mozzarella könnyen buborékosodik, barnul, olvad, vagyis a legjobb választás.
Ízlés szerint azonban keverhető a fentebb említett sajtfélékkel, hogy így
szabályozzuk a barnulást vagy éppen az olvadtságot.

De a közízlés is a mozzarellát pártolja, ezért is hívták fel az elmúlt években
több helyen is a figyelmet arra, hogy a pizzafogyasztás világszintű
növekedése magával hozza az olasz sajtok népszerűségét. Ezzel persze
nem lenne gond, de mint azt nemrég egy felmérés bizonyította, az Egyesült
Államokban, ahol egy ember évente 12 kilogrammnyi pizzát is magába
tömhet, az elmúlt évtizedben szinte teljesen kiszorultak boltokból is a
hagyományos, helyi sajtfélék a mozzarella és az őt követő többi olasz sajt
népszerűsége miatt.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments