Napfényes Dolce vita a budapesti őszben – Az olasz tészta elvarázsol

Napfényes Dolce vita a budapesti őszben – Az olasz tészta elvarázsol

George Miller mondta egyszer: „az a baj az olasz ételekkel, hogy 5-6 nap múlva újra éhes leszel”. Megnyugtatásul, nekünk Foodography-s lányoknak nincsenek ilyen problémáink: bármikor képesek vagyunk pastát, pizzát, rizottót enni, egy nap akár többször is. Épp ezért leszünk ezen a héten a legjobb tanácsadód, azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes választani!

Az egyik legtöbbet kipróbált receptem a tonhalas penne, amit úgy készítek, mint egy félistennő. Minimum kettő, maximum tíz adagban, akár éjfélkor is, ha „Nigella módra” esetleg úgy hozza a kedvem. Főleg mert tényleg irtó gyorsan megvan. És biztosak vagyunk benne, hogy a NetPincér rajongók is egyre többet rendelnek olasz tésztákat, úgyhogy itt az ideje megismerkedni velük közelebbről is. Mi most az Il Terzo Cerchio étlapját vettük górcső alá, ami nagyon jó választás lesz minden gourmet pasta imádónak!

Évi egy könnyű fogással indított: Spaghetti al pomodoro e basilico!

Egy olasz szakácsnak ez csak egyszerű ujjgyakorlat, de nekünk épp ezért áll közel a szívünkhöz. Ha ez jó, akkor nagy baj már nem lehet. És nyugi, nem volt baj! 😉 Nem nyomta el semmi a paradicsom édes, picit savanykás ízét, a bazsalikom pedig frissességet kölcsönzött! Tudtad, hogy régebben szájfrissítőnek használták ezt a fűszernövényt? Érdemes kipróbálni rágó helyett, ha neked még van olyan házi nevelésű növénykétek, aminek nem száradt le az összes levele… Ebből gondolom kiderült, hogy nekem már nincs, úgyhogy az ebédhez vadonatújat vettünk, ami legalább egy hétig ilyen fitt formában lesz!

Don Ravioli

A víz, a lábas és a láng mindenkinek megadatott a spagetti főzéshez. De a szószkészítés művészetéhez csak keveseknek van tehetségük.

Az ételre visszatérve, hiszen mégiscsak ez a lényeg: igazi comfort food, olasz módra. Pici borssal meg lehet még spékelni, ha valaki erre vágyna. De amúgy is nagyon kellemes az íze. És ha van még otthon elfekvőben parmezán vagy Grana Padano – szigorúan tömbben, sose reszelve vegyed, az egyszerűen nem az igazi – mindenképp kapd elő a hűtőből! Én mindig tartok valamelyikből, de hát így, hogy egy héten kétszer-háromszor tésztát eszem, kötelező, ugye. Meg hát elvem, hogy a tiramisun kívül szinte minden ételhez passzol, még a minestrone-hoz is. Kövezzenek meg amiatt, hogy ezt gondolom! Egyébként nyáron egy toszkán étteremben majdnem meg is tették, szóval ezzel ne is vicceljünk. És akkor jöjjön a kép a nyálcsorgatáshoz, nézzétek, milyen csinos volt:

Az én választásom egy különlegesség: Tagliatelle con stracchino e salsiccia toscana

Don Ravioli

Próbáljátok kimondani, hogy „Tagliatelle con stracchino e salsiccia toscana” vad gesztikuláció nélkül. Lehetetlen.

Mint az előbb kiderült, nyáron Toszkánába vándoroltam, ahol lényegében végig szalámis és salsiccia-s (isteni olasz kolbászka) pizzákkal tömtem magam. Jó, azért néhányszor pasta is került elém, de valahogy kint, a 40°C-ban a pizza jobban esett. (Salátáról szó sem volt, jól látod.) Szóval, ez a tészta szerelem volt első falatra!!! A lányok is megkóstolták és nem is mertek rosszat mondani róla. A stracchino-tól, ami egy lágy tehénsajt, selymesen krémes szószban fürdött a széles metélt. Ha ez a bizonyos sajt szembe jön veled, próbáld ki te is tésztákhoz vagy szinte bármilyen ételhez, ami nem túl karakteres, lágy sajtot igényel. A salsiccia-tól egyébként egy picit savanykás lesz a tészta, de igazából bármi más is, amihez hozzáadják. Ne számíts magyaros kolbász ízre, ez egészen új élményt fog nyújtani. Ahh, máris újrarendelném, pedig nem volt olcsó, annyit mondhatok! És hogy mivel dobnánk még fel a pastát? Petrezselyemmel!!! De csak, ha van otthon, és kedved szottyan rá, nem akarnám megsérteni azzal ezt a csodát, hogy tökéletesnél kevesebbre értékelem. Mutatom is, milyen csinosan mutatott a tányérban:

Nóri és a Ravioli di ricotta e spinaci con crema di noci e mascarpone

Van, aki tudja, mit kell választani! Nóri imádja a diós tésztákat, főleg gorgonzolával. Ez is egy remek fogás volt! A spenót és a ricotta amúgy is remek társak, szinte bármilyen tésztában tökéletesek, akár tejszínes, akár paradicsomos szósszal nyakon öntve. Nóri új kedvence az előbbihez hasonló, mascarpone-s öntetben úszkált, ami kellemesen sűrű volt, és talán egy leheletnyit sós, de ezt jól ellensúlyozta a csomagocskák ricottás tölteléke. Ha az őszinte véleményünkre vagy kíváncsi, talán egy kicsit különleges lesz az ízkombináció azoknak, akik a bolognaihoz szoktak, de tessék bátrabbnak lenni, erről szól az élet. Ne ijedj meg attól sem, hogy vega, vagy hogy nem laktató. Egyrészt ugye, dehogyisnem laktató, tejszín és tészta és dió és sajt – jól fogsz lakni, tutira. Másrészt, ha már tésztát eszel, kevésbé nehezülsz el tőle, ha nem húsosat választasz. Próbáld ki! De komolyan. Tényleg. Itt az ösztönzés, ha ettől nem olvadsz el, akkor semmitől!

Don Ravioli

Ravioli di ricotta e spinaci con crema di noci e mascarpone – egy igazi olasz étteremben a fogás nevének kimondása tovább tart, mint az elkészítése. (De legalább olyan élvezetes).

Kedves Ínyenc! Ne felejtsd!

A NetPincérnél még mindig tart a 80 nap alatt a Föld körül játék. Már csak hat heted van minél több nemzet konyháját kipróbálni! Két hetenként értékes nyeremények várnak rád, a fődíj pedig egy egzotikus utazás. Részletekért kattints ide!

Ciao a tutti!!
Petra

Ennél egy jó spagettit?

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Kosik Petra
A Foodography trió egyik tagja. K-pop és amerikai rock fan (éljen a '70-es évek!), tésztaimádó, Jane Austen olvasó és főzőműsor néző, aki imádja az apró cukiságokat és hisz abban, hogy desszertnek mindig van hely.

foodography    |    Facebook    |    Instagram

Hozzászólások

comments