NEM HISZED EL: EZ A KÖVETKEZŐ GASZTRO ŐRÜLET!

NEM HISZED EL: EZ A KÖVETKEZŐ GASZTRO ŐRÜLET!

Mostanra a világ szinte összes nagy konyhája megjelent már Budapesten, és a nagyobb vidéki városokban is. Évtizedes hagyománya van az olasz éttermeknek, és ezek egyre autentikusabbak lesznek. Ma már kifejezetten keressük a jó kínai vagy éppen mexikói konyhát. Itt vannak a thai helyek is, és mostanra a phó is becsempészte az életünkbe a vietnami konyhát is a magyar utcákra. Van már jópár grúz, indiai és japán étterem vagy éppen büfé is. Mi jön most?

Ami hiányzik szinte egész Európából, az a filippínó konyha. Márpedig több befolyásos gasztronómiai celeb és szakember – köztük Anthony Bourdain – szerint is a nyugati világban – elsőként várhatóan az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában – a Fülöp-szigetek konyhája lesz a következő trend. Ennek egyik oka, hogy egzotikussága mellett könnyen talál utat a nyugati ember szívéhez. A tévésztár és szakács Bourdain a sisig nevű csemegét emelte ki példaként: a ropogósra sütött malacbőr, fül és nyelv falatokból álló étel a világ legjobb rágcsálnivalója sör mellé. Ráadásul a hozzávalók bárhol könnyen hozzáférhetőek és olcsók. Kissé több infrastruktúrát igényelnek ugyanakkor a különböző, egészben, nyárson sülő malac és bárány ételek, de ezek sem hatnak idegenül.

A sisig tökéletes sörkorcsolya

A filippínó konyha közelgő hódítását jósolók azt mondják, hogy azért is lesz könnyű a siker, mert a Fülöp-szigetek konyhája javarészt az európai majd amerikai hódítók ízlését építette magába, de mégis megőrizte egyediségét. Vagyis úgy lesz újszerű, hogy mégis ismerős marad. Sok benne a savanykás és kesernyés felhang, de alapvetően a telített ízek jellemzik, és ez mára könnyen megszokható bármely amerikai vagy európai számára.

A champrado

A Fülöp-szigeteki konyha központjában egyébként az édes, savanyú és sós hármasa áll. Az édes és sós keveredése izgalmas kombinációkra ad lehetőséget. Ilyenek a champrado (édes, kókuszos, csokis rizskása), amelyet a tuyo nevű sós, szárított hallal kínálnak. A dinuguan fűszeres pörköltszerűség, amely disznóvért is tartalmaz, vélhetően nem kapható majd minden sarkon, azonban sikerre ítélt a sós pácban érlelt édes és érett mangó, amelyhez vaníliafagyi dukál.

Banán nyárson, karamellizálva

A Fülöp-szigeteken – ahogy Dél-Kelet Ázsiában mindenütt nagyon kedvelt a helyi street food. Ezen belül is sikerre számíthatnak a különböző, pálcikákon sütött kebabok, amelyek abban különböznek a közel-keleti változatoktól, hogy sokszor szerepel rajtuk gyümölcs. Ennek extrém változata a sült banán, amelyet barna cukorral karamellizálnak. De kedveltek az édesburgonya alapú kebabok, és a halgolyókkal dúsított változatok is. További tudnivaló, hogy ezekhez szinte mindig jár valamilyen édes-savanykás szósz is.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments