Paleo pizza – “Vissza a természethez!”

Paleo pizza – “Vissza a természethez!”

A paleolit étrend követői általában azzal érvelnek, hogy a természeti népekhez hasonlóan kellene táplálkozni, hiszen az ember 2,5 millió éve nem nagyon változott, a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra vagyunk programozva, olyan ételeket kell fogyasztani, amit az ember akkor elért, hiszen ezek megemésztésére vagyunk képesek. A rousseau-i utópiára hajazó elmélet sokak szerint ellentmondásos. Egyfelől miért ne tudnánk megemészteni azokat az ételeket is, amivel 2,5 millió évvel ezelőtt ugyan még nem találkozott az ember, de ma már igen, miért kellene visszamenni a paleolit kor emberének táplálkozásához, másfelől önmagában kivitelezhetetlen, hogy olyan tiszta alapanyagokat szerezzünk be, amivel az akkori kor embere találkozott. Eltekintve a nosztalgikus ragaszkodás hagymázától, maga a törekvés értékelendő: együnk kevesebb glutént, transzzsírt és cukrot, és kerüljük a hozzáadott tartósítószereket és mesterséges színezékeket tartalmazó ételeket.

Paleolit pizza

Látom én is, hogy egyre több étterem kínálatában találkozhatunk paleo ételekkel. A szándékot értékelem, bár nekünk vendégeknek nehéz ellenőrizni, hogy amit kínálnak nekünk az valóban vegyszer-és térfogatnövelőmentes. Elég naiv elképzelés azt hinni, hogy ettől visszatérhetünk olyan időkbe, ahol az emberek szimbiózisban éltek a természettel. Az étel meg az ember között szerintem jó, ha érzelmi kapcsolat van. Egy diéta, vagy étrend, ha hagyja elveszni a konyhaművészetben rejlő kreativitást, szerintem nem jó, hiszen ennek pont az adja a velejét, hogy a hagyományokon túlmenően ismeretlen vizekre is lehet evezni, és szinte bármivel lehet kísérletezni.

Egy egyszerű húsételt is nagyon el lehet rontani! Részemről mindenkit elküldenék egy Molekuláris és Fizikai Gasztronómiai Konferenciára, ahol megmutatnák, hogy miképpen kellene a nyersanyagromlását megelőzni, hogy ne roncsolják a hús sejtszerkezetét. Mindig is merényletnek tűnt – különösen az étel ellen -, amikor valaki a fagyasztóból veszi ki a húst, ami a lassú lehűlés következtében tele lesz nagyobb jégkristályokkal, és a kiolvadás, lemosás, sütés után meg csodálkoznak, hogy csizmatalp kerül az asztalra. Nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy hogyan van az elkészítve.

Manapság divatos lett címkék szerint táplálkozni és egészségtudatosnak mutatkozni. Ez a megközelítés egy mondás mindkét verzióját felidézi bennem. A nem akarásnak és a nagy akarásnak is nyögés lesz a vége. Talán valahol a kettő között kellene a megoldást keresni. Ilyen érzésekkel vágtam neki a heti tesztelésnek, lássuk mi lett a vége!

Paleo pizza felszeletelve

A Diéta Pizza & Food már jó ideje magas színvonalon dolgozik azon, hogy nevéhez mérten azoknak is bővebb felhozatallal szolgáljon, akik valamely diétatrend elkötelezett hívei. A kategóriák figyelemfelkeltőek és gyorsan segítenek eligazodni az egyszeri és a céltudatos rendelőknek egyaránt: Fat Burning Rapid (70 %-kal kevesebb szénhidráttal készült pizza), Fat Burning Slow (30 %-kal kevesebb szénhidráttal készült pizza), Vital (klasszikus ízekkel, hozzáadott vitaminokkal és rostokkal készült pizza) és Paleo. A paleo-kínálat egész változatosnak tűnik: fellelhető pizza, leves, saláta, tészta, főétel, gyros, hamburger és még desszert is.

Fokhagymás, tejfölös, csirkés paleo pizza

Nálam most a Fokhagymás, tejfölös, csirkés paleo pizza nyert, amin megtalálható marinált paprika, csirkemell, bazsalikom, fokhagymás-paleo tejfölös szósz, grana padano sajt. A leginkább az érdekelt, hogy milyen lesz a tészta, kíváncsi voltam, hogy mennyiben tér el ízre, állagra a hagyományostól. A pizza esztétikai megjelenése egész kellemes a szemnek, a paprika elegendő volt, hogy egy kis színt adjon az egésznek. Nekem tetszik az a megoldás, hogy nem dobáltak rá feleslegesen több feltétet, hogy esetleg ezzel vaskosabbnak, laktatóbbnak állítsák be. A legjobb ötletek is viszonylag szegényes alapanyagok variálásából születtek, minden csupán azon múlik, hogy mit hozunk ki belőle.

vékony tésztás paleo pizza

A tésztája vékony, mint egy jellegzetes olasz pizza tésztája, és tele van hintve mindenféle magvakkal (napraforgómag, lenmag, szezámmag). Aki ezeket nem szereti, jobb, ha kihagyja. Ízvilágra, állagra elsőre kicsit furcsa és még zöldesszürkés színű is, de én a quiche tésztaalapokat is imádom, amiket szintén lehet hasonló összetétellel elkészíteni. Végeredményben kellemes meglepetés volt és az kifejezetten tetszett, hogy nem éreztem magam annyira eltelítve, mint egy “normál” pizza után.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments