PAPRIKÁS-FOKHAGYMÁS: DE MITŐL MAGYAROS

PAPRIKÁS-FOKHAGYMÁS: DE MITŐL MAGYAROS

A magyar konyhát meghatározó fűszerekről azt hisszük, hogy
használatuk kőbe vésett és örök. Pedig van közöttük olyan, amelyről
csak hisszük, hogy régóta meghatározza az ételeinket. Magyar
íztörténet: indul!

FŰSZERPAPRIKA

Fűszerpaprika nélkül nem is létezhetnénk. Pedig paprikaféléket először
Amerikával együtt fel kellett fedezni. Hozzánk a pirospaprika török
közvetítéssel jutott el 1604-ben. De a 18. század végéig egyáltalán nem
terjedt el a használata. Akkorra vált főként a dél-alföld ízvilágának
összetevőjévé, hagymás zsíron kioldva az ízeit. A városi éttermek a reformkor
idejére honosították meg. De még ekkor sem ez volt a magyar konyha alapja.

Bár a bécsi és francia hatás miatt a paprikás rántás ismert volt, egészen a
XX. századig várni kellett arra, hogy minden magyar asztalon alapvető
legyen. Amikor az iparosítás miatt elterjedtek a közkonyhák, szükség volt a
nagy adagban főzhető, laktató és karakteres ételekre. Ekkor jött kapóra a
fűszerpaprika, társítva a vöröshagymával. Vagyis ezek a mindenki számára
alapvető ízek csak az 1950-es évektől váltak minden magyar számára
ismerőssé.

FOKHAGYMA

Ez a világon mindenütt kedvelt hagymaféle a 17. században jelent meg, és
Ázsiából, török közvetítéssel honosodott meg a használata. Az
elterjedésében sokat segített, hogy a 19. századra Makón már hagyománya
volt a termesztésének. Ekkora viszont már az ételeinkben is fontos
szereplővé vált a fokhagyma.

PETREZSELYEM

A rómaiak kezdték konyhai alapanyagként használni, ők pedig szerte
Európában meghonosították. Mi magyarok nem sokkal a honfoglalás után
ismerkedtünk meg vele, és kolostori szerzeteseink fordították magyarra az
eredeti görög petroselium nevet.

KÖMÉNY

A legenda szerint a kömény a legősibb fűszer a világon. Európában sok ezer
éve használják jellegzetes íze miatt, és mivel az egész kontinensen őshonos,
a magyarok is nagyon korán megismerkedtek vele. Jóval korábban mint
bármely más, ma használt fűszerünkkel.

MAJORANNA

A nemzetközi név mellett létezik magyar népi elnevezése is: pecsenyevirág.
Már az ókori egyiptomiak is termesztették, a magyar ételekben pedig a XVI.
században jelent meg ez a rozmaringgal és kakukkfűvel is rokon növény. De
nem csak az ételeinkben kedveljük, mert a népi gyógyászatban majd a
kozmetikumokban is fontos szerepe volt és van.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments