Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

Amikor gyroszt vagy dönert eszünk, szinte magától értetődő, hogy egy pitába töltik a húst és zöldségeket. Pedig egyáltalán nem egyértelmű, mert az is lehet ám a dolog vége, hogy lavashba csavarják. De mi az a pita? És mi nem az? 

A NetPincér étlapján is a legnépszerűbbek közé tartoznak a görög konyha és a török gasztronómia remekei, mégpedig nem véletlenül. Friss, karakteres ízekkel és alapanyagokkal dolgoznak, nem félnek a fűszerezéstől és mindkét konyha nagy hangsúlyt fektet a kenyérfélékre. Bár nem úgy, ahogy ez a hazai gasztrokultúrában megszokott.

De akkor, hogy is van ez: pita vagy lavash?

Az az igazság, hogy a Közel-Kelet és a mediterrán országok húst, zöldséget és szószokat felvonultató, ízlelőbimbóbarát street food ételei nagyon közeli rokonok. Legyen szó gyrosról, dönerről vagy shaormáról, közös bennünk, hogy valamilyen élesztő nélküli vagy nagyon kevés kelesztéssel készülő kenyérbe, esetleg lepénykenyérbe töltik. 

Olyan közeli rokonok ezek a szendvicsek, hogy ha pontosan el akarjuk dönteni mit is eszünk, abban csak a hús és a kenyér fajtája adhat bármiféle támpontot. A gyros nem mindig, de jellemzően sertés- vagy szárnyashúsból készül, míg a döner inkább borjúból, bárányból, esetleg csirkéből. Viszont a gyrost valószínűleg pitában kapjuk, míg a dönert inkább lavash-ban. 

De ez sem törvényszerű! A dolgot ugyanis tovább bonyolítja, hogy a pita és a lavash eleve rokonok. A közel-keleti és mediterrán, valamint Közép-Ázsia valamennyi országának van saját ínycsiklandó verziója a lepénykenyerekből. Ilyen például az indiai konyha naan, chapati és roti nevű kenyere, a szír kenyér, sőt még az olasz focaccia és a magyar kemencés lángos is! Persze ez nem azt jelenti, hogy azért ne lehetne felfedezni alapvető különbségeket a pita és a lavash között. 

Amit a pitáról és a lavashról tudnod érdemes

Sok nyelvben a pita eleve a lapos kenyeret jelenti. A görög, de az arab nyelvben is megtalálható a szó, bár a Közel-Keleten inkább Libanonnal azonosítják. Búzalisztből készült, enyhén kelesztett kenyérkéről van szó, amely nagyjából 2500 éve születhetett Mezopotámiában. Irántól a Balkánig mindenhol ismeretes. 

A törökök ezzel szemben a lavaşh szót használjuk rá, de van saját neve a perzsa és a grúz nyelvben is. Teljesen élesztőmentes, papírvékony kenyérféle, amelyet kemence falán sütnek készre a Kaukázustól délre szinte mindenütt. Örményországban ez maga a kenyér, ezért az UNESCO az örmény kulturális örökség részének nyilvánította. Ennek ellenére minden török, szír, libanoni étteremben, büfében megtaláljuk világszerte. 

A lavash-t könnyű összekeverni a mexikói gasztronómiából jól ismert tortillával. A kettő közötti nagy különbség, hogy a lavash búzalisztből készül, míg az eredeti tortilla tartalmazhat kukoricalisztet is, vagy készülhet csak abból is, ami más ízt és állagot is ad neki. 

A lavash rendszerint kevesebb sót és zsiradékot tartalmaz, kevésbé kenyérszerű és rágható, törékenyebb, ropogósabb állagú, hajtogatható finomság. Ha a lavasht-t összetekerik és megtöltik például bárányhússal és zöldségekkel, akkor azt törökül dürümnek hívják.  

Te sem tudod eldönteni, hogy melyik lehet a jobb verzió? Akkor van egy tippünk: kóstold meg mindkét változatot a NetPincér virtuális étlapjáról rendelve és döntsd el te magad a jelenleg döntetlenre álló mérkőzést! Rendelésedet a weboldalunkon vagy mobil alkalmazásunkon keresztül adhatod le. Jó étvágyat kívánunk!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér 1999 óta gondoskodik az éhes emberek kiszolgálásáról, rendeléseket a NetPincér.hu weboldalon és applikációkon keresztül is le lehet adni. Az eredetileg magyar alapítású cég mára már a németországi központú nemzetközi anyacég, a Delivery Hero hálózat tagja, melynek leányvállalatai 40+ országban vannak jelen. A NetPincérhez csatlakozott 2018-ban a pizza.hu és ugyanebben az évben indítottuk el saját ételfutár szolgáltatásunkat is NetPincér GO néven. A NetPincér jelenleg 800+ településen érhető el hazánkban, a NetPincér GO szolgáltatási körét pedig az elmúlt napokban is bővítettük, így már 27 városban vagyunk jelen saját futárszolgáltatásunkkal. Rendelőink összesen több, mint 2500 partnertől választhatnánk már: legyen szó egy finom reggeliről, kiadós ebédről, egy kis pékáruról vagy akár a heti élelmiszerbevásárlásról. 2020. január 1-től a vállalat 100%-ban karbonsemlegessé vált, továbbá büszkék vagyunk arra, hogy a NetPincér felületén keresztül alapítványok támogatására is lehetőség van. A NetPincér felületén jelenleg az alábbi szervezeteket lehet támogatni: Élelmiszerbank Egyesület / Közösségi Erdőkért Alapítvány / Magyar Ifjúsági Vöröskereszt / Mosoly Alapítvány / Ökológiai Művelődés Alapítvány / Vigyél Haza! Alapítvány

Hozzászólások

comments