Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

Amikor gíroszt vagy döner kebabot eszünk, magától értetődő, hogy egy pitába töltik a húst és zöldségeket. Pedig egyáltalán nem egyértelmű, mert lehet, hogy lavash-ba csavarják. De mi az a pita? És mi nem az? 

A közel kelet és a mediterrán országok húst, zöldséget és szószokat használó street food ételei nagyon közeli rokonok. Legyen szó gíroszról, dönerről vagy shaormáról, közös bennünk, hogy valamilyen élesztő nélküli vagy nagyon kevés kelesztéssel készülő kenyérbe töltik. Olyan közeli rokonok ezek a szendvicsek, hogy ha pontosan el akarjuk dönteni mit is eszünk, abban csak a hús és a kenyér fajtája adhat támpontot. 

A gírosz nem mindig, de jellemzően sertés- vagy szárnyashúsból készül, míg a döner inkább borjúból, bárányból, esetleg csirkéből. Viszont a gíroszt valószínűleg pitában kapjuk, míg a dönert inkább lavash-ban. De ez sem törvényszerű! A dolgot tovább bonyolítja, hogy a pita és a lavash eleve rokonok. A keleti-mediterrán és közép-ázsia valamennyi országának van saját verziója ilyen kenyerekből. Ilyen az indiai naan és chapati, a roti, a szír kenyér, sőt még az olasz focaccia és a magyar kemencés lángos is! Mi azért megpróbáljuk megmutatni az alapvető különbséget a pita és a lavash között. 

Pita

Sok nyelvben a pita elve a lapos kenyeret jelenti. A görög, de az arab nyelvben is megtalálható szó, bár a közel-keleten inkább Libanonnal azonosítják. Búzalisztből készült, enyhén kelesztett kenyérkéről van szó, amely nagyjából 2500 éve születhetett Mezopotámiában. Irántól a Balkánig mindenhol ismeretes. 

Lavash

A török lavaş szót használjuk rá, de van saját neve a perzsa és a grúz nyelvben is. Teljesen élesztőmentes, papírvékony kenyérféle, amelyet kemence falán sütnek a Kaukázustól délre szinte mindenütt. Örményországban ez maga a kenyér, ezért az UNESCO az örmény kulturális örökség részének nyilvánította. Ennek ellenére minden török, szír, libanoni étteremben, büfében megtaláljuk világszerte. 

A lavash-t könnyű összekeverni a tortillával. A kettő közötti nagy különbség, hogy a lavash búzalisztből készül, míg az eredeti tortilla tartalmaz(hat) kukoricalisztet is. A lavash rendszerint kevesebb sót és zsiradékot tartalmaz, kevésbé kenyérszerű és rágható, törékenyebb, ropogósabb állagú. Ha a lavasht-t összetekerik, azt törökül dürümnek hívják, ami nagyjából megfelel az angol wrap, vagyis tekercs kifejezésnek.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments