Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

Amikor gíroszt vagy döner kebabot eszünk, magától értetődő, hogy egy pitába töltik a húst és zöldségeket. Pedig egyáltalán nem egyértelmű, mert lehet, hogy lavash-ba csavarják. De mi az a pita? És mi nem az? 

A közel kelet és a mediterrán országok húst, zöldséget és szószokat használó street food ételei nagyon közeli rokonok. Legyen szó gíroszról, dönerről vagy shaormáról, közös bennünk, hogy valamilyen élesztő nélküli vagy nagyon kevés kelesztéssel készülő kenyérbe töltik. Olyan közeli rokonok ezek a szendvicsek, hogy ha pontosan el akarjuk dönteni mit is eszünk, abban csak a hús és a kenyér fajtája adhat támpontot. 

A gírosz nem mindig, de jellemzően sertés- vagy szárnyashúsból készül, míg a döner inkább borjúból, bárányból, esetleg csirkéből. Viszont a gíroszt valószínűleg pitában kapjuk, míg a dönert inkább lavash-ban. De ez sem törvényszerű! A dolgot tovább bonyolítja, hogy a pita és a lavash eleve rokonok. A keleti-mediterrán és közép-ázsia valamennyi országának van saját verziója ilyen kenyerekből. Ilyen az indiai naan és chapati, a roti, a szír kenyér, sőt még az olasz focaccia és a magyar kemencés lángos is! Mi azért megpróbáljuk megmutatni az alapvető különbséget a pita és a lavash között. 

Pita

Sok nyelvben a pita elve a lapos kenyeret jelenti. A görög, de az arab nyelvben is megtalálható szó, bár a közel-keleten inkább Libanonnal azonosítják. Búzalisztből készült, enyhén kelesztett kenyérkéről van szó, amely nagyjából 2500 éve születhetett Mezopotámiában. Irántól a Balkánig mindenhol ismeretes. 

Lavash

A török lavaş szót használjuk rá, de van saját neve a perzsa és a grúz nyelvben is. Teljesen élesztőmentes, papírvékony kenyérféle, amelyet kemence falán sütnek a Kaukázustól délre szinte mindenütt. Örményországban ez maga a kenyér, ezért az UNESCO az örmény kulturális örökség részének nyilvánította. Ennek ellenére minden török, szír, libanoni étteremben, büfében megtaláljuk világszerte. 

A lavash-t könnyű összekeverni a tortillával. A kettő közötti nagy különbség, hogy a lavash búzalisztből készül, míg az eredeti tortilla tartalmaz(hat) kukoricalisztet is. A lavash rendszerint kevesebb sót és zsiradékot tartalmaz, kevésbé kenyérszerű és rágható, törékenyebb, ropogósabb állagú. Ha a lavasht-t összetekerik, azt törökül dürümnek hívják, ami nagyjából megfelel az angol wrap, vagyis tekercs kifejezésnek.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér 1999 óta gondoskodik az éhes emberek kiszolgálásáról, rendeléseket a NetPincér.hu weboldalon és applikációkon keresztül is le lehet adni. Az eredetileg magyar alapítású cég mára már a németországi központú nemzetközi anyacég, a Delivery Hero hálózat tagja, melynek leányvállalatai 40+ országban vannak jelen. A NetPincérhez csatlakozott 2018-ban a pizza.hu és ugyanebben az évben indítottuk el saját ételfutár szolgáltatásunkat is NetPincér GO néven. A NetPincér jelenleg 800+ településen érhető el hazánkban, a NetPincér GO szolgáltatási körét pedig az elmúlt napokban is bővítettük, így már 27 városban vagyunk jelen saját futárszolgáltatásunkkal. Rendelőink összesen több, mint 2500 partnertől választhatnánk már: legyen szó egy finom reggeliről, kiadós ebédről, egy kis pékáruról vagy akár a heti élelmiszerbevásárlásról. 2020. január 1-től a vállalat 100%-ban karbonsemlegessé vált, továbbá büszkék vagyunk arra, hogy a NetPincér felületén keresztül alapítványok támogatására is lehetőség van. A NetPincér felületén jelenleg az alábbi szervezeteket lehet támogatni: Élelmiszerbank Egyesület / Közösségi Erdőkért Alapítvány / Magyar Ifjúsági Vöröskereszt / Mosoly Alapítvány / Ökológiai Művelődés Alapítvány / Vigyél Haza! Alapítvány

Hozzászólások

comments