SERTÉSSÜLTBŐL AMERIKÁBA: A HAMBURGER SZTORI

SERTÉSSÜLTBŐL AMERIKÁBA: A HAMBURGER SZTORI

A hamburger Hamburgból származik? Egyrészt igen! Másrészt… valamivel
problémásabb ez a történet. Megpróbáljuk összekötni a pontokat.

A hamburger Amerika egyik jelképe, ahol jelentheti a legolcsóbb utcai ételt, de kifinomult
éttermek 10 dolláros csemegéje is lehet. Szerencsére nem maradt meg Amerika
kedvencének, és mára Európa szinte bármely városában megtaláljuk sok változatát.
Vagyis a Hamburger mára hazatért az őshazába, ahonnan tulajdonképpen származik. Ez
az út azonban egyáltalán nem egyértelmű.

Az elfogadott eredettörténet: a hamburger a nevét adó Hamburg városából kivándorolt
emberek által terjedt el az újvilágban a 19. században. Ez biztosan így is van. A kérdés,
hogy miből lett a mai szendvics, amelynek nélkülözhetetlen része a grillezett
marhahúspogácsa. A történészek szerint a 18. század végén a német kereskedők csupán
a darált marhahúsból készült, fűszeres és szafttal tálalt hamburgi steak nevű ételt vitték
magukkal. A közvélekedés ezt tartja a hamburger alapjának, amely lassan terjedt
Amerikában, vásári street foodként.

A hamburgi steak

A hamburger nem is a német szülővárosban került zsemlébe, hanem a feljegyzések
szerint 1885-ben egy Wisconsin államban tartott vásárban, ahol egy Charles Nagreen
nevű árus úgy döntött, ha nincs hely leültetni a vendégeit egy hamburgi steakre, majd
zsemlébe tölti azt, és úgy akár séta közben is ehetővé válik az étel. A hamburgi steak
eközben ma is ismert és kedvelt Észak-Németországban, Angliában, és meglepő módon
nagyon népszerű Japánban is.

A hamburgertörténeti események fontos pontja Saint Louis városa, ahol az 1904-es
világkiállításon vált igazán ismertté az étel: A sikertörténetet a Louis Lunch, a világ első
hamburger büféjének köszönhető. 1904-ben azonban nem hívták hamburgernek a
szendvicset. A végleges nevet néhány hamburgi tengerésznek köszönheti, akik felismerték
benne a szülővárosukból származó húspogácsát.

Saint Louis és az első hamburgerbüfé

Létezik azonban más legenda is. Ez pedig a szintén Hamburg vársorsából származó,
sertéssültből készült “rundstück warm”, amely elvileg a hamburger legkorábbi elődje. Ezt
az ősburgert a mai napig megtaláljuk a német városokban: egy vagy két vékony szelet
sertéssültet helyeznek egy nagyobb császárzsömlében, és pecsenyezsírral meg némi
savanyú uborkával tálalják. 1710-es évek óta készítik Hamburgban, és a város
dokkmunkásainak volt a tradicionális étele.

A rundstück warm

Ami valószínű, a rundstück warm inkább az ükapja a hamburgernek, mint közvetlen őse.
Bár nem elképzelhetetlen, hogy valamikor, valaki a szaftos sertéshús helyett hamburg
steak-et tett a zsömlébe, és így indult a sztori.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 15 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek kínálatát. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 3000 ételből.

Hozzászólások

comments