STREETFOOD ANNO! MIT ETTEK A SZÜLEINK?

STREETFOOD ANNO! MIT ETTEK A SZÜLEINK?

Ma azt mondjuk streetfood, de csak a név lett új az elmúlt évtizedben. Magyarországon
sosem volt rendkívüli az utcán evés. A lacipecsenye fogalma évszázados. De most kicsit
emlékezzünk meg azokról a klasszikus ételekről, amelyeket két-három évtizede kívántunk
meg a várost járva.

Virsli

Virslit enni nem nagy ügy, mégis néhány évtizeddel ezelőtt teljesen szokványos volt, hogy az
ember a Balaton partján, a Városligetben vagy egy piacon egy pár virslit kért, mustárral és
kenyérrel. Egyszerű volt, és igazán kényelmesen befalható streetfood. Még ha akkoriban senki
sem hívta így.

Debreceni

Egyel komolyabb megoldást jelentettek a különböző kolbászfélék. Ezek közül sokak nagy
kedvence volt a debreceni. Ha az ember piacra ment úgy 30 éve, és megéhezett, biztosan talált
egy pecsenyesütőt vagy büfét, ahol ilyet ehetett. Ha pedig nem volt debreceni, a sült
lecsókolbásszal is beértük.

Hurka

A hurka a disznóvágások velejárója, de ahol ilyesmire nincs lehetőség, ott főként a hentesek és
piaci büfék kínálatában szerepelt. De az sem volt ritka, hogy egy római parti vagy balatoni büfé
kínálatában találtuk meg a véres és májas hurkát. Egy kis tormával tökéletes ebéd volt, akár állva
is.

Klasszikus hotdog

Ma a hot dog mindennapos streetfod, azonban a 70-es és 80-as években ritka csemegének
számított. Ne is gondoljunk a mindenféle feltéttel megpakolt, hosszában vágott kiflire. A
klasszikus hot dog fűtött rudakra felhúzott, ropogós óriáskiflibe került. Csak valahogy a virslik nem
voltak elég hosszúak. Így a végén mindig maradt a kezünkben egy darab kifli, tele mustárral. Van
aki még emlékszik erre?

Lángos

A lángosról nem kell senkinek hosszan mesélnünk. A klasszikus strandos vagy piacos lángost
csak fokhagymás olajjal kenték meg és sózták. Aztán jött a sajtos, tejfölös, töltött változatok hada.
Meg persze a vásárokon, hagyományőrző rendezvényeken népszerű kemencés lángos, ami
valójában vékony kenyértészta, némi feltéttel.

Grillcsirke

Hol vannak már a legendás utcai grillcsirkések? Aki emlékszik rájuk, az tudja, hogy otthon
lehetetlen volt olyan ropogósra és omlósra megsütni az egész csirkét. A csodás fél csirke elég volt
ebédre, friss kenyérrel, némi uborkával, akár a vásárcsarnok oldalában, akár a belvárosi bódé
mellett álldogálva.

Főtt kukorica

Bármikor ehettünk főtt kukoricát, de nem lepődött meg senki sem, ha egy büfé nyári kínálatában
is szerepelt. Persze a strandokon nagyobb keletje volt, de ha vettünk egy forró csővel, azt séta
közben is bemajszolhattuk.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments