Szusi Etikett – Hogy jól érezd magad közben!

Szusi Etikett – Hogy jól érezd magad közben!

A szusi mára nemzetközi étellé vált, mégis, az igazán jó szusi éttermek követik az eredeti japán hagyományokat. És nem járunk rosszul akkor, ha mi is követjük ezeket!

Valójában nincs szigorú előírás arra, hogy az asztalon megjelenő szusitekercseket és más fogásokat milyen sorrendben együk. Hogy a kis hosomakikat vagy a gyönyörű nigiriket vegyük előre a sorban. Van viszont szabály (ajánlás) arra, hogy elsőként a világosabb húsú halakkal kezdjünk és haladjunk a sötétebbek felé, mert így az intenzív ízek érkeznek a végén. Vagyis az angolna és a vörös húsú tonhal marad a végére.

Ne hagyd meg

A szusi etikett fontos része, hogy mindent illik megenni, amit megrendeltünk. Ez fokozottan igaz akkor, ha elfogadjuk a séf ajánlatát (omasake). Ha Japánban eszünk, komolyan megsértjük a vendéglátót a tányéron hagyott falatokkal. A japán hagyományok szerint a pazarlás súlyos bűn. Ha a felszolgálás részletekben történik, egy-egy ízes falatot ne tegyünk félre “későbbre” mert az érkező fogások sorrendjét a szakács “művészeti” koncepciója is meghatározza, és nem keltünk jó benyomást, ha ezt felborítjuk.

Hogyan “fogjunk” hozzá?

A kisebb hosomakikat és futomakikat (nori algába burkolt tekercsek) nyugodtan fogjuk meg kézzel. A nigiri szusit kifejezetten nem ajánlott pálcikával enni, ha nem vagyunk benne gyakorlottak. Érdemes azonban mindegyiküket egy falatként a szánkba venni. Amit viszont mindenképpen el kell kerülni: soha ne bontsuk szét a szusit kisebb falatokra vagy összetevőkre!

Így ne együk!

A japánok hálásak, ha idegenként hajlandóak vagyunk tisztességesen megtanulni a pálcikák használatát. De nem sértődnek meg akkor sem, ha kézzel eszünk. Ez alól csak a tradicionálisan formára vágott nyers halból álló sashimi kivétel. Ennél kötelező a pálcikahasználat. Viszont, ha van is külön tálalt rizs az asztalnál, abból ne együnk, amíg a sashimit fogyasztjuk.

Ne tocsogj a szószban!

A szusi mindenféle szósz nélkül is kiváló, de kevés szójaszósz és wasabi energiát vihet a falatokba. A szusievés azonban a hagyomány szerint az egyensúlyról és harmóniáról is szól. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem illik eláztatni a falatot a szójaszószban, másrészt fontos, hogy a mártogatásnál a halas oldal kerüljön a szószos tányérba. Részben az illem miatt, de még inkább azért, mert így megelőzhetjük, hogy a rizs széthulljon.

Kevés szószba a halas oldalt mártsuk!

A szójaszósz és a wasabi összekeverése ugyan elterjedt a nyugati japán éttermekben, valójában azonban a túl sok wasabival elnyomjuk az ízeket. Hagyományos japán éttermekben pedig a falatokat gondosan összeválogató szakácsot is megsérthetjük vele. Az erős zöld paszta és a szójaszósz keverése igazából csak sashimi fogyasztásnál elfogadott. A wasabi eleve benne van a legtöbb nigiri vagy maki falatkában. Kevés esetben érdemes ennél többet használni belőle.

Néhány apróság

A jó szusiéttermekben az első, amit az asztalra tesznek, a forró kéztörlő kendő, amely azért praktikus, mert sok mindent úgyis kézzel eszünk majd. Ami itt fontos: a kezünket töröljük át, a szánkat ezzel a kendővel sose érintsük.

A savanyított gyömbér fontos összetevője a szusi terítéknek. Azonban különleges funkciója van, a falatok között, az ízlelőbimbók megtisztítására használjuk. Vagyis, nem illik együtt bekapni egy maki vagy halfalat mellé.

Ezek kiegészítők: ne vigyük őket túlzásba!

A szusi helyes írásmódja Magyarországon nincs kőbe vésve. Ahogy a legtöbb idegen kifejezésnél, úgy nálunk is terjed a magyaros átírás, a szusi. De az angol nyelvű írásmód is elfogadott: sushi.

Ha láthatóan tradíciókövető, japán alkalmazottakkal dolgozó szusi étteremben járunk, távozás előtt egy séf felé tett meghajlással köszönjünk el! Értékelni fogják.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments