Te „címezheted meg” az élelmiszer-adományt

Te „címezheted meg” az élelmiszer-adományt

A világon ma minden kilencedik ember éhezik, hazánkban pedig még ennél is drasztikusabb a helyzet. Öt év alatt szinte duplájára nőtt az élelmiszert nélkülözni kényszerülők száma, meghaladva a kritikus 30 százalékot. Ezzel egy időben egy átlagos magyar háztartás 100 kg még fogyasztható élelmiszert dob ki évente. Október 16-án, az Élelmezési Világnapon a NetPincér az Élelmiszerbankkal együttműködve egy újszerű kezdeményezésbe vonja be felhasználóit.

Míg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik, Magyarországon minden harmadik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak hazánkban évente kétmillió tonna még fogyasztható élelmiszer-hulladék keletkezik. Egy OECD felmérés szerint itthon elképesztő mértékben, öt év alatt szinte duplájára nőtt az ételt nélkülözők száma, ezért óriási szükség van az Élelmiszerbank munkájára, amely 2014-ben 1 600 tonna élelmiszert juttatott el 303 ezer emberhez és ez a szám évről évre növekszik.

Az idei évben a NetPincér támogatásával az Élelmiszerbank több mint 1000 adag élelmiszert oszt szét az ételt nélkülözni kényszerülők között. Az anyagi támogatáson felül a NetPincér-nél fontosnak tartjuk, hogy a regisztrált felhasználóinkat és közösségi média követőinket is bevonjuk a kezdeményezésbe, ezzel is felhívva a figyelmet az éhezés és az élelmiszer-pazarlás problémájára. A program részeként, október 16. és 20. között a Facebook felhasználóink választhatják ki, hogy melyik északkeleti megyébe juttassuk el az élelmiszer-adományt. Nincs más dolgod, mint követni minket a közösségi oldalon és figyelni a posztjainkat.

5 tipp az élelmiszer-hulladék csökkentésére
Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amely révén egy kis odafigyeléssel te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét. 😉

  1. Tervezz és gondolkodj előre, csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy.
  2. Vásárláskor nézd meg a szavatossági időt, és csak akkor vásárolj közeli lejárati határidős terméket, ha biztosan tudod, hogy el fogod fogyasztani.
  3. Ha mégis elkap a vásárlási láz és túlzásba vitted a felhalmozást, fagyassz le minden romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni.
  4. Ha kész ételekből keletkezik maradék, vedd elő a kreativitásod és varázsold bele egy új fogásba vagy ajándékozz vele meg egy rászorulót.
  5. Ha hétvégén a szükségesnél többet főztél, és már előre látod, hogy nem fogod tudni elfogyasztani, kérdezz meg egy barátot, kollégát, biztosan fogsz találni valakit, aki vevő egy házi kosztos közös ebédre.

Reméljük ezek után Te is tudatosabban fogod beosztani az otthonodban található élelmiszereket. 🙂

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments