Tempurába csomagolt boldogság – Thai ínyencségek hete

Tempurába csomagolt boldogság – Thai ínyencségek hete

Azt valószínűleg mindenki sejti, hogy az ázsiai konyhák között nagy az átjárás. Rengeteg olyan étel van, amit minden nemzet sajátjának érez, és épp ezért nehéz kideríteni az eredetét. A vietnami, a thai, a kínai, a koreai és a japán ételvilágban is lehet nagyon hasonló ízeket és megoldásokat találni, amelyek mind kicsit másképp ízletesek. Mi most a Thai Wok étteremből rendeltünk és teszteltünk a NetPincér oldaláról, ha már Ázsiai hetek vannak – jöjjön az ajánló!

Ha rettegsz az újdonságoktól, kezdd egy tempurával!

Ez talán nem az az étel, amiről hosszú ódákat zenghetünk, de nem a minősége miatt, hanem mert épp az egyszerűségében rejlik a csoda. Mert mi is az a tempura? Valami finomság bundában… Méghozzá ropogós, friss bundában, de ne a magyaros rántott húst képzeld magad elé. A név ugyanis egy palacsintatésztaszerű masszába mártott, majd olajban kisütött „falatkát” takar. Ez lehet hal, garnéla vagy zöldség, amelyhez hagyományosan szójaszószt, bambuszrügyet, retket, tormát és gyömbért szolgálnak fel. Lehet erre nemet mondani? Lehet, de mi nem tudtunk!

Választásunk a zöldséges mixre esett, amelyben brokkoli, karfiol, répa és hagyma szerepelt. Utóbbi számomra igen csak meglepő volt, mert sehol máshol nem futottam még bele és igazából sajnálom, mert szuperül működött a kissé édeskésre sütött, de még éppen hogy roppanós állagú hagyma a szintén ropogós és nem túl vastag külső takaróval, amire az édes chili szósz tette fel a koronát. Nekem ez vitte a pálmát, de a hasonlóan resch répa is magáért beszélt. Körülbelül 16 darab ilyen zöldséget kaptunk, ami előételként akár két személynek is bőven megfelel, mert tényleg laktató. A szószról még annyit megjegyeznénk, hogy inkább édes, mint csípős, ha valaki vigyáz az alakjára!

Sensei

Itt nem látok Sushi-t… Jó helyen vagyok?

Egy csirkés klasszikus: a Kang Luang

Végre leírhatjuk: imádjuk a Kang Luangot! Ez egy szuper, szószos kis étel, amelyben fafülgomba, bambuszrügy, hagyma, cukkini, sárga curry, és kókusztej van. Lehet kérni belőle vegetáriánus vagy húsos változatot, utóbbiból csirkét, sertést, rákot, kacsát és marhát is találtok az étlapon. Már több helyen ettünk a városban, és még sosem okozott csalódást! Lehet, hogy lehetetlen elrontani? Na jó, túl elfogultnak sem szeretnénk tűnni, így ha tényleg az igazi véleményünkre vagytok kíváncsiak, megpróbálunk szőrszálat hasogatni.

Sensei

Kang Luang. Ez nem a Mortal Kombat-ban volt?

Kicsit több volt benne a hagyma, mint amennyi valószínűleg kellene, de számomra ez nem elvesz az értékéből, hanem épp hogy hozzátesz. Biztos van olyan, aki nem így van ezzel, így jobb ezt előre leszögezni. A cukkinit hagyhatták volna egy hajszálnyit frissebbre, a fafülgombából és csirkéből pedig lehetett volna egy picivel több. De! A szósz íze, állaga és mennyisége olyan tökéletes volt (épp csak egy leheletnyi csípősséggel), ahogyan a mellé kínált „ragacsos”, illatozó jázmin rizs.

A kötelező fogás: Pad thai rákkal

A Pad thai-jal is hasonlóan vagyunk, mint a Kang Luanggal, és tudjuk, hogy ez is egyre népszerűbb itthon, úgyhogy muszáj volt kipróbálni. Nehéz összehasonlítani a kettőt, mert a rizstésztás, wokban sült étel kevésbé szószos, mint az előző. Érdemes azonnal nekiesni rendelésnél, nehogy beszívja a tészta a nedvességet! Használhatod a hozzá kapott lime-ot is, ami egész pikáns ízt kölcsönöz. Nekem nagyon tetszett a tetejére szórt, thai ételeknél jól megszokott mogyoró is, amit itt egy kicsit másképp alkalmaztak. Általában aprított mogyoró kerül rá, ami sokszor száraz és kevésbé élvezhető érzést nyújt. De nem itt! A Thai Woknál a mogyoró nagyobb darabokban díszíti a tésztákat, mint a megszokott törmelék, és szerintem ez szuper.

Sensei

Szeretem a rák ollóit. A természet Katana-i.

Desszertnek mindig van hely!

Desszertből kétfélét találhatsz ebben az étteremben: mi a sült banán helyett, amit már sokszor ettünk, főleg kínai éttermekben, inkább a ragacsos rizst választottuk mangóval. Az édesség erre a nagyon szexi névre hallgat: Khao niaow ma muang. Aki tudja, hogy kell kiejteni, írja meg nekünk!

Sensei

A név annyira szexy, hogy rengeteg lány hordja tetoválásként (bár ők azt hiszik, hogy végzetet vagy bátorságot jelent.)

A mangó valószínűleg konzervből érkezett, így leginkább őszibarackra emlékeztetett az íze, de ettől eltekintve finom és édes volt, és különleges volt a selymes és ragacsos textúrák találkozása. Tégy vele egy kísérletet Te is! Jópofa lett volna egy kis mangóöntettel is a desszert – ha otthon még turbóznál rajta, egy kis mézzel turmixold le, és öntsd vele nyakon a szépen megformált rizshengert. Ezzel a tippel zárjuk a hetet és egy jó tanáccsal, hogy ne csak ételeket próbálj ki az egzotikus éttermekben, de akár italokat is. Az ázsiai konyhákban sokféle édes gyümölcsitalra bukkanhatsz, mi a desszerthez illően egy mangós üdítőt választottunk, a Foco mango-t, ami 3,5 dl-es, szóval egy főre elég csak, és behűtve isteni!

Kedves Ínyencek! Ne felejtsétek!

A NetPincérnél még tart a 80 nap alatt a Föld körül játék. Már csak hét hetetek van minél több nemzet konyháját kipróbálni! Két hetente értékes nyeremények várnak rád, a fődíj pedig egy egzotikus utazás. Részletekért kattints ide, aztán rendelj bátran, sose félve az újdonságoktól! 😉

Sawadikap!
Nóri

Ennél egy jó wokban készült tésztát?

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 15 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek kínálatát. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 3000 ételből.

Hozzászólások

comments