TITOKBAN TÖRÖK ÉTELEKEN NŐTTÜNK FEL

TITOKBAN TÖRÖK ÉTELEKEN NŐTTÜNK FEL

Szereted a tojásos lecsót? És a töltött káposztát? Töltött paprikát? Rétest? Jöhet a pogácsa? Akkor te szereted a török konyhát!

A magyar és a török kultúra rengeteg szálon kötődik egymáshoz. Mi magyarok legalább három történelmi időszakban kaptunk erős ízelítőt a török nyelvekből és gasztronómiából is. Először a honfoglalás előtt, aztán a középkor derekán, a kunok és testvérnépeik betelepülésekor, és csak a harmadik alkalom volt a 150 éves török hódoltság.

Rengeteg magyar szót köszönhetünk az ótörök népeknek. Az alma (elma), az árpa (arpa) vagy a búza (buğday) eléggé egyértelmű, de a tarhonya (tarhana), pogácsa (bagadzsa), és a tepsi (tepsi) is ilyen kifejezések. És van néhány meglepetés is, mint a kolbász, amely az ótörök galbuzból származik. Hogy a törökök nem esznek disznóhúst? Ez igaz, birka és marhahúsból viszont a mai napig isteni kolbászokat készítenek. És ha törökül valaki a pergelésről beszél, alapvetően a pörköltfélék készítéséről van szó. Bár a paprika csak az újkorban ért el a magyar konyhába, az eredeti török technológiát őrzik népi birkapörkölt receptjeink.

Birkapörköltnek tűnik, de török güveç

A nyelvi kérdéseken túl akár ehetünk is. A török sarma sokféle ételt jelent, török
éttermekben is megtalálható töltött szőlőlevélként. Pedig ennek az ételnek elterjedt
formája, amikor a húsos főtt rizst káposztalevélbe göngyölik. És máris felismerhetjük
benne a töltött káposztát. A dolma, ha a tölteléket paprikába töltjük. Ez a töltött paprika
rokonsága. És a kapcsolat akkor is egyértelmű, ha nálunk a 19. század óta a törököknél
ismeretlen disznóhús ezen ételek alapja.

A török dolma és a magyar töltött káposzta

Az erdélyi magyar konyha egyik alapkövét jelentik a savanykás levesek. A nevük csorba. A
származást nem sokáig kell kutatnunk, ha tudjuk, hogy a leves törökül çorba. Mond az a
név valamit, hogy menemen? Pedig ha a zöldpaprikát és paradicsomot némi hagymával
megfonnyasztunk, aztán tojást ütünk rá, hamar ráismerünk a tojásos lecsóra. Ha pedig
rizses húst, esetleg ludas kását eszünk, köszönjük meg a török konyhának, hogy a húsos
piláfot megszerettette velünk.

Ez a menemen, de tojásos lecsóként is megehetjük

A török örökség a fűszerpaprika és a bors. Ezek a fűszerek a török és a magyar konyhából is ugyanolyan gyorsan szorították vissza a hagyományos mediterrán fűszereket, a gyömbért, sáfrányt, bazsalikomot és zsályát. Pedig ezeket is a török kereskedők hozták elsőként Magyarországra. A kukorica korai népi neve a törökbúza. A padlizsán pedig a törökparadicsom. Igaz magát a paradicsomot is török közvetítéssel kedveltük meg. Ahogy a brokkolit, vagyis a “vadkáposztát” is.

Tyúkpörkölt, húsos töltött tészta, töltött tök és rétes, szörpök és kávé. Ez mind török adomány a magyar gasztronómiában. A törökméz pedig… na igen, az törökméz

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 15 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek kínálatát. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 3000 ételből.

Hozzászólások

comments