A TÖKÉLETES PIZZA OTTHON? NEM FOG MENNI!

A TÖKÉLETES PIZZA OTTHON? NEM FOG MENNI!

A pizza nem túl bonyolult étel, mégis van néhány kulcsmozzanat, amelyek nélkül lehetetlen elkészíteni. Aki próbálta már otthon megsütni, tudja, hogy lehet a háztartási hőlégkeveréses sütőben pizzát készíteni, de akárhogyan csavarjuk a dolgot, kísérletezünk a tésztával, meg sok egyéb trükkel, olyan sosem lesz, mint egy profi pizzéria terméke. Ennek pedig egyetlen és fontos oka van: a hőmérséklet.

Házi pizza: nem rossz, de nem olyan…

A pizza, ha igazán jól csinálják 450-500 Celsius fokos kemencében készül. Ezt a hőfokot pedig lehetetlen otthon előállítani. És még ha maximálisra is állítjuk a konyhai sütő hőfokát, mire a tészta széle tökéletesen ropogósra sülne, megég a feltét. Vagyis a pizza igazi titka, a magas hőmérséklet és a rövid sütési idő. A profi pizzakészítőknél a pizza sülési ideje 3-5 perc közé tehető. Ha jól működik a kemence a pizza széle ennyi idő alatt ropogósra sül, a sajt pedig éppen jól olvad meg. Eközben viszont egyetlen összetevője sem szárad ki vagy ég meg.

Valahogy így: megfelelő hőfokon 3-5 perc alatt

A nápolyi pizzaszövetség szerint a tökéletes sütési hőfok 485 Celsius fok. Ráadásul a pizzasütő kemence csak fával fűthető, és nem sülhet a pizza fémlapon. Ezt mi földi halandók otthon nem tudjuk megvalósítani. Ezért nem tudjuk elérni a javasolt 5 perces sütési időt sem, hiszen konyhai sütők legfeljebb az előírt hőfok felére képesek melegedni. Még ha jól is sül meg a pizzánk, a hosszú sütési idő miatt a tészta tovább kel, és sehogyan sem lesz elég vékony, ahogy azt egy olasz pizzakészítő csinálná.

Az igazi, fatüzelésű pizzakemence hangozhat marketingfogásként, de az a helyzet, hogy egy ilyen berendezés nem csak az 500 Celsius fokos hőmérséklet miatt fontos, de a rendkívül egyenletes hőelosztás miatt is, vagyis a pizza minden pontján egyformán gyorsan sül benne. Pirul, barnul, olvad, aminek kell, és nem ég meg, aminek nem szabad.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments