TOP 10 érdekesség a pizzáról

TOP 10 érdekesség a pizzáról

A pizza a legkedveltebb fogások közé tartozik a világon és a NetPincér-en is, ezért össze gyűjtöttünk néhány érdekességet a méltán népszerű ételről.

  1. A pizza szó eredete több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Először egy dél-olaszországi latin szövegben lett megemlítve, melyet időszámításunk előtt 997-ben írtak.
  2. Először csak teljes, kör alakú pizzákat lehetett vásárolni, de 1933-ban Patsy Lancieri (Patsy’s Pizzeria New York-ban) elkezdte szeletenként árulni őket. A trend gyorsan elterjedt a többi pizzériánál is.
  3. A Domino’s Pizzérialáncot 1960-ban alapították. A tulajdonos, Tom Monaghan azon három ember közé tartozik a világon, akiknek felsőfokú végzettsége van “Pizzaológiából”. Ezt egy üzletvezetési programban szerezte a Domino’s College of Pizza-ology nevű főiskolán.
  4. Habár a pizza eredeti hazájának Olaszországot tartják, ettől függetlenül minden ország kifejlesztette a saját változatát a klasszikus ételnek. Például a brazil szakácsok zöld babot tesznek a pizzák tetejére, a franciák rántottát, a kínaiaknál pedig a mini hot-dog-os feltét meglepően népszerű.
  5. A pizza már segített megakadályozni egy bűntényt is. 2008-ban megtámadtak egy pizza futárt Floridában. A futár egész egyszerűen az általa szállított forró pizzát rádobta a támadóira és elmenekült.
  6. 2001-ben a Pizza Hut egy 6 hüvelykes szalámis pizzát szállított ki a Nemzetközi Űrállomásra. Ez volt az első űrbe szállított pizza.
  7. Az Egyesült Államok Katonai Laboratóriuma nemrég feltalálta “ready-to-eat” pizzát, amely akár 3 évig is eláll. Külföldön szolgáló katonáknak lett kifejlesztve, de bárki hozzájuthat, aki például zombi apokalipszisre készül.
  8. Az évek során számos furcsa pizza-ízű termék látott napvilágot. Például krumplis chips, óvszer, jégkrém, sör és e-cigaretta.
  9. A világ legdrágább pizzája 12.000 dollárba kerül, ami körülbelül 3.500.000 forintnak felel meg. A neve Pizza Louis XIII, amit Renato Viola szakács készít el. Az előkészületek a megrendelő házában történnek,egy sommelier, a sous chef és maga Viola társaságában. A feltétek között találunk háromféle kaviárt, piros garnélarákokat, mediterrán homárt és tengeri kabócát. A pizzához jár Remy Martin Konyak és Krug Clos du Mesnil pezsgő. Sajnos ennyi pénzért csak 20 centiméter átmérőjű lesz az elkészült “mű”.
  10. A világ legnagyobb pizzája majdnem 4000 centiméter átmérővel rendelkezik és glutén-mentes. Nem meglepő módon Olaszországban készítették el. 8981 kg liszt, 4535 kg paradicsomszósz, 3991 kg mozzarella és 674 kg margarin kellett hozzá. Ottavia-nak nevezték el Octavian Augustus, az első római császár után.
Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments