A VILÁG KEDVENC ZÖLDSÉGEI

A VILÁG KEDVENC ZÖLDSÉGEI

Bárhová is utazunk a világon, bármely konyhát tartjuk is a kedvencünknek, vannak bizonyos zöldségek, amelyek megkerülhetetlenek. Nem véltelenül létezik zöldség világranglista. Mutatjuk, hogy nagyjából egy évtizede kik is vezetik!

A zöldségválaszték elképesztő, mégis vannak növényi alapanyagok, amelyek az egész világon meghatározók a konyhaművészetben. Ezért is lehetséges, hogy bárhonnan származzanak is a kedvenc zöldségeink, az egész világon ismerik és kedvelik őket. Vannak országok, ahol eleve a zöldségek jelentik az étrend gerincét, de még a nagy húsevő nemzetek sem lehetnek meg a kedvenc zöldségeik nélkül. De tudjátok-e, hogy melyik a világ kedvenc zöldsége? Megmutatjuk.

1. Paradicsom

A világon a legnagyobb mennyiségben fogyó zöldség a paradicsom. Évente 170-180 millió tonnát eszik az emberiség, és ez azért döbbenetes, mert a második helyezett hagymából alig fele ennyi fogy. A paradicsom persze nem csak frissen népszerű, hiszen milliárdos üzlet a sűrített és konzervbe zárt paradicsom kereskedelme. Ráadásul a paradicsom fogyasztás gerincét éppen a paradicsomlé gyártás adja. A világ legnagyobb paradicsom termelője Kína, Európában pedig komoly versenyben van a címért Hollandia és Spanyolország.

2. Hagyma
Mint már jeleztük, ez a második legnagyobb mennyiségben termelt zöldségcsoport, de a paradicsom világszintű mennyiségétől még ez is alaposan elmarad. Ráadásul nem is egyféle terményről beszélünk, hiszen a mogyoró, lila és hagyományos vöröshagymák egyszerre jelentenek egészséges zöldségforrást és a legnagyobb mennyiségben fogyó fűszernövényt is. Bár nagyon büszkék vagyunk a magyar hagymára, a világ legnagyobb hagymás országai – Kína, Mexikó és Hollandia – évente akár 90 millió tonnát is képesek megtermelni.

3. Uborkafélék

Megint nem csak egyféle zöldségről beszélünk, amikor az uborkáról van szó. Mindenesetre az uborka a világon a harmadik legnagyobb mennyiségben termelt zöldségféle. Érdekesség, hogy a legrégebben termesztett és ma is fogyasztott konyhakerti növényről van szó, amelyet főzve, salátába vagy savanyúságként egyaránt imádunk. Ha az uborkáról a kígyóubi ugrik be, érdemes tudni, hogy azt csak a 20. század második felében nemesítették!

Most pedig jöjjön a világon legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségek teljes TOP 10-es listája:

1. Paradicsom
2. Hagyma
3. Uborka
4. Káposztafélék
5. Padlizsán
6. Sárgarépa és répafélék
7. Paprika és chilipaprika
8. Salátafélék
9. Spenót
10. Fokhagyma

+1 Burgonya

A burgonya ugyan zöldségnek számít, mégis inkább tartjuk ezt a keményítőben és vitaminokban is gazdag gyökérgumót a kenyér és a gabonafélék konkurenciájának. Ha mégis zöldségként tekintünk rá, mindenképpen ebből fogy a legtöbb a világon.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments