A ZÖLDSÉGET SEM MUSZÁJ TÚLZÁSBA VINNI

A ZÖLDSÉGET SEM MUSZÁJ TÚLZÁSBA VINNI

Hányszor kell egy nap zöldséget ennünk, hogy egészségesek maradjunk? Ötször, hétszer? Tízszer? Mint kiderült, lehet, hogy jóval kevesebb is elég a friss zöldségekből, hogy elkerüljük a betegségeket!

A táplálkozáskutatók egyre-másra licitálnak, hogy mennyi zöldség is kell az egészséges élethez, volt aki napi ötszöri, mások akár napi tízszeri zöldségevést is ajánlottak. Az általános tanács az volt, hogy minél több az étrendünkben a friss – lehetőleg nem hőkezelt – zöldség, annál jobb. Mindennek pedig a célja: a hosszú és egészséges élet.

A kanadai McMaster Egyetem legfrissebb eredményei szerint azonban nem kell egész napos zöldségrágcsálásba fognunk, ha egészségesek akarunk maradni. Sőt, még csak arra sincs szükség, hogy kizárólag zöldséget fogyasszunk. Az egyetem kutatói 5 kontinens 135 ezer lakójának étkezési szokásait és egészségi állapotát követték hét éven át. Ez alapján pedig arra jutottak, hogy naponta 3 vagy 4 alkalommal érdemes valamilyen módon zöldséget kombinálni az elméletileg 5 ajánlott étkezést tartalmazó étrendbe. Ezáltal akár 22 százalékkal is növelhetjük a hosszútávú, betegségmentes élet esélyét, és kizárhatjuk a korai és hirtelen halálozást.

Vagyis nem muszáj minden étkezéskor zöldséget ennünk, de ha eszünk, 5-ből háromszor érdemes az étrendben szerepeltetni legalább egy salátát. Igazán komoly egészségi kockázatokkal pedig azok számolhatnak, akik naponta egyszer sem veszik az étlapjukra a zöldségféléket.

Talán érthetőbb az ajánlás, ha konkrét mennyiségre fordítjuk. Egy átlagos alma nagyjából 180 grammos. A napi ajánlott friss zöldségfogyasztás felső határa – amely felett már nem mutatható ki további egészségi előny – nagyjából 400-600 gramm naponta egy felnőtt számára, kortól és testsúlytól függően. További könnyítés, hogy ezt a mennyiséget nem csak friss zöldségből fogyaszthatjuk, de hüvelyesekből is, amelyeket főzve eszünk. Vagyis a napi zöldségajánlásba egy lencsesaláta vagy egy babfőzelék is beleszámít!

A kutatás szerint ráadásul nem csak a hosszútávú egészségünkről van szó: az ajánlott napi zöldségbevitellel ugyanis az alvás, agyműködés, kreativitás, hangulat és a testsúlyunk egyensúlya is javítható. A lényeg tehát, hogy nem kell kizárólag zöldségen élnünk, de naponta 3-4 alkalommal a friss zöldség is legyen az étkezés része.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments