10 étel, amelyhez csak a kezed kell

10 étel, amelyhez csak a kezed kell

Nem ritka, hogy valaki egy minőségi étteremben késsel és villával esik neki a prémium hamburgernek, vagy evőeszközzel fal be egy pizzát. De valljuk be, furcsán nézünk azokra, akik mindent így esznek. 

A kézzel evés a pszichológia szerint is előnyös. Olyan hormonokat szabadít fel, amelyek miatt az evés élménye önmagában egészség és közérzetjavító tevékenységgé válik. Vannak viszont ételek, amelyekről nem feltétlenül gondolnánk, hogy eleve kézzel evésre lettek kitalálva, és sokan evőeszközzel próbáljuk elfogyasztani őket.

Csirke

A csirkecombot sokan eszik késsel, villával, főként ha étteremben kerül az asztalra. Pedig a csontos csirkehús esetében – és ezt talán mindenki tudja – egyáltalán nem bűn, ha marokra fogjuk az ételt. Ha az étteremben a csirkecomb, csirkeszárny végét becsomagolják, az kifejezett felhívás arra, hogy kézzel fogjuk meg. Ha pedig nem kifejezetten előkelő étteremben eszünk, akár modorosnak is tűnhet, ha evőeszközzel kezdjük meg az evést. 

Curry ételek

Az indiai ételek nagy része praktikus okokból és hagyományosan kézzel ehető. Így találták ki őket. Persze más a helyzet, ha Indiában, vagy európai indiai étteremben étkezünk, de a klasszikus, rizs alapú indiai fogásokat nyugodtan ehetjük három ujjal. Kivételt talán csak a sok szafttal készülő ételek jelentenek. Ha az étteremben nedves kéztisztító kendőt tesznek az asztalra, az jelzi, hogy számítanak rá: kézzel eszünk majd. 

Oldalas és borda

A sertés borda vagyis egybe sütött oldalas rendkívül kedvelt grill fogás az egész világon, a vastag bordacsontok miatt azonban nem könnyű evőeszközzel enni. Ezért egyáltalán nem sérti az etikettet, ha kisebb darabokra vágjuk és kézzel kezdünk neki. Ugyanígy ehetjük a báránybordát is, hogy minden falatnyi fenséges hús biztosan lekerüljön a csontokról.

Taco

Nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, de a taco kézi étel. Probléma lehet, hogy bizonyos változatokat alaposan megtöltenek és meglocsolnak szószokkal. Csakhogy a tökéletes élményt úgy élhetjük át, hogy a lágy vagy ropogós tésztába töltött finomságot kézzel tömjük a szánkba. 

Sushi

Bár a legtöbb európai sushi étteremben alapvető, hogy evőpálcikát, akár villát is adnak az étel mellé, a sushi nigirit és makit kézzel érdemes enni. Japán egyes részen kifejezetten sértő is, ha evőeszközzel nyúlunk a mesterien elkészített falatokhoz. Ráadásul pálcikával mindig megvan az esély rá, hogy túlságosan összeszorítjuk a falatokat, és azok szétesnek. Az egyetlen nyers halas fogás, amelyhez ajánlott az evőeszköz, a sashimi, vagyis a tradicionálisan vágott nyers hal.

Spárga

A spárga szintén kézi étel. Szinte minden gasztronómiai ajánlás szerint szálanként, kézzel érdemes megfogni, főként ha a zöld változatról van szó. Akár főtt, akár párolt akár sült spárgáról van szó, a 19. századi brit etikett a kezünket ajánlja. Kivétel, ha a spárgát eleve hollandi mártásban vagy olvasztott vajban tálalják. Olyankor elkél a villa.

Sajtok

A kemény sajtok, főként ha falatnyi méretben tálalják őket szinte kötelezővé teszik a kézzel evést. Ezt írja elő számos etikett is. Ha nagyobb darab sajtokat tesznek elénk, azokhoz általában jár sajtkés is. Ezzel vágjunk apróbb falatokat, amelyeket már kézzel hajíthatunk a szánkba. 

Etióp ételek

Az etióp konyha nálunk még nem igazán jelent meg, de Nyugat-Európában és Amerikában egyre több híve van. Ha etióp étteremben járunk, azonnal feltűnhet, hogy egyáltalán nem használnak evőeszközt. Az etióp lapos kenyereket kézzel kell darabokra tépni és a felszolgált húsos és zöldséges fogásokat ezekkel a kenyér falatokkal kell a szánkba juttatni. Kifejezett elvárás, hogy a kezünk maszatos legyen. 

Kukorica

Magyarországon talán nem meglepő, hogy a csövesen főzött csemegekukoricát kézzel esszük. A világ más tájain azonban sokan igyekeznek késsel és villával “meghámozni” a kukoricát. Pedig az egyetlen dolog, ami miatt érdemes kést ragadni, hogy némi vajat kenjünk a forró, arany színű csövekre. 

Olívabogyó

Ha az olíva tésztán, salátában kerül elénk, akkor egyértelmű, hogy a villa lesz segítségünkre. Amikor viszont előételként, rágcsálnivalóként, koktél kiegészítőként találkozunk vele, nyugodtan használjuk az ujjainkat. Az olívabogyó esetében még az is belefér az illembe, ha a kezünkbe köpjük a magot. De csak akkor, ha ezt a mozdulatot a másik kezünkkel eltakarjuk az asztaltársaság szemei elől.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments