AMERIKA NÉLKÜL NINCS PIZZA

AMERIKA NÉLKÜL NINCS PIZZA

A világ pizzafővárosa New York, és bár a pizzát az olaszoknak köszönhetjük, lehet, hogy Amerika nélkül csak egy egzotikus finomságként tekintenénk rá, amelyet Olaszországban járva megkóstolhatunk.

A kemencében sülő, tésztaalapra halmozott feltétekből álló ételféle sok kultúrában alakult ki a történelem során. A pizzát mégsem veri meg egyik sem népszerűségben. És ez az amerikaiak 20. században kialakult pizzaimádatának köszönhető. A pizza elődei valamilyen formában már az ókorban is léteztek, de a pizza szót a 10. század végén, az olaszországi Gaeta városában írták le először. A dél-olasz régiók helyi étele volt, de nem a ma ismert formájában. Olcsó kenyértészta volt ez, amelyre került némi sajt.

Kenyértészta, paradicsom, sajt: az őspizza

Amerika már a 16. században beleszólt a pizza történetébe, hiszen onnan jutott el Európába a paradicsom, amely gyorsan felkerült a pizzára. A paradicsomot sokáig mérgezőnek tartották, viszont a kevésbé tehetősek ezzel nem foglalkoztak, és elérhető finomságként elkezdték pizzára halmozni. Így vált a pizza a szegényebbek általános ételévé a dél-olasz régióban, ekkor még szögletes formában, hiszen azt volt a legkönnyebb megformázni. Ez a változat maradt fenn a mai napi a szicíliai pizza formájában.

A 18. században Nápolyban megnyílt az első pizzasütő. Ennek több következménye is lett: a városiak is elkezdtek pizzát enni, hamar kialakult a kerek forma, és általánossá vált a mozzarella sajt használata. És ugyan Olaszországban egyre több pizzéria nyílt, a világsiker még nem jött el. Azt ugyanis az 1890-es években Amerikába kivándorló olaszoknak köszönhetjük. Ők voltak azok, akik New Yorkban megnyitották az első pizzériát, a Lombardi’s-t 1905-ben. A város határait viszont az étel ekkor még nem lépte át. Csak a második világháború után, amikor is az amerikai katonák úgy tértek haza a dél-európai frontról, hogy azonnal elkezdték keresni otthon is az olasz közösségekben kedvelt pizzát.

Amerika első pizzériája: a Lombardi’s 1905 óta

Az 1950-es évekre megszületett a pizzakultúra, a telefonos rendelés és házhoz szállítás, és szinte minden, amit ma a pizzáról tudunk. A 60-as évektől tehát az Egyesült Államokból terjedt el világszerte a pizza, nem utolsósorban az olyan hálózatok kulturális hatására, mint az egész világon jelen lévő Pizza Hut.

Mára Amerika a világ legnagyobb pizzafogyasztója: percenként 21 ezer szelet pizza fogy az országban. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak évente 3 milliárd pizzát falnak fel, mintegy 40 milliárd dollár értékben. A pizza amerikai központja továbbra is New York állam, hiszen az USA 70 ezer pizzériájából 9 ezer itt található.

És hogy mi az amerikaiak kedvenc pizzája? Az elmúlt évtized statisztikái alapján az átlag amerikai a vékony tésztás pizzát kedveli, amelynek átmérője 36 centiméter, és lehetőleg többféle húst választ feltétnek.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments