ETTŐL MEGÁLL A PIZZA A SZÁDBAN

ETTŐL MEGÁLL A PIZZA A SZÁDBAN

Már egy csirkemájas pizzától kiakadsz? Akkor még nem láttad, hogy világ pizzaimádó mit műveltek az eredeti olasz étellel. Angolna, kókusz, banán, joghurt, kaviár? Összeszedtük, hogy a világ országaiban milyen elképesztő pizzafeltéteket kedvelnek.

Magyarországon évtizedes trend, hogy mindegy milyen a pizza, de hús legyen a tetején. Ha egy pizzát kellene megnevezni a magyarok kedvenceként, akkor az egyértelműen a Hawaii lenne. Márpedig az ananász pizzára pakolása okozza talán a leghevesebb internetes kajacsatát: van-e helye egyáltalán az ananásznak a pizzán.

Magyarország kedvence a Hawaii

Erre a kérdésre Ausztrália adja meg a csattanós választ, ahol a kedvenc nem hogy ananászt, de mellé barbecue szószt és garnélát is tartalmaz. Ennél Costa Rica egyel tovább lépett, ott ugyanis nem csak az ananász kedvelt, de a jó pizza elképzelhetetlen kókusz nélkül.

Kókusszal Costa Rica szereti

Érdemes gyorsan megjegyeznünk, hogy az Európai nem túl izgalmas, ha a feltéteket nézzük. A németek a tonhalat imádják leginkább, míg Nagy-Britanniában a szeletelt gomba a leggyakoribb összetevő. A hollandok kedvence az úgynevezett „dupla holland”, ami nem összetételében különleges: hagymából, húsból és sajtból is dupla adagot jelent. A franciáknál a flambeé hódít, ami friss tejszínből, csíkokra vágott húsos szalonnából és hagymából áll, és ne lepődjünk meg, ha egy francia bármilyen pizza feltét mellé kér még egy tükörtojást. Ennél jóval furcsább a svédek kedvence. A skandináv országban igazi divat lett a mogyorót, banánt, és curry-s csirkét jelentő úgynevezett Afrika pizza.

A svédek Afrika pizzája banánnal

Ha egzotikus pizzára vágyunk, Indiába érdemes ellátogatni. Ott nagyon sok helyen találhatjuk meg az erős fűszerekkel és joghurtos csirkével tálalt változatot, az igazi kedvenc viszont a bárányhúsos pizza, amelyhez gyömbér és némi friss sajt, vagyis paneer jár.

India báránnyal, gyömbérrel és sok fűszerrel

Furcsának találhatjuk még a brazilok szokásait, mert ők azt szeretik, ha zöldborsó kerül a tésztaalapra, de pizzaőrületet a japánok is saját ízlésükhöz alakították. A szigetországban a kedvenc pizzán biztosan találunk tintahalat, füstölt angolnát, burgonyát és majonézt.

Japánban tintahallal és majonézzel is imádott

Az Egyesült Államok a teljes pizzakáosz országa. Itt valószínűleg mindent megtalálhatunk, ami matematikailag pizzára kerülhet, de ha a kedvenceket keressük, viszonylag megszokott feltétekkel találkozunk: olasz kolbásszal, zöldpaprikával és gombával. Ami kicsit vadít a helyzeten, az extra adag sajt, ami sok esetben jelent dupla adag extra sajtot.

Oroszország és nyers hal a Mockba pizzán

Az igazi ínyencség Oroszországban vár. Az oroszok kedvence a nyugati betűkkel átírt fővárosnévvel a Mockba pizza. Kapaszkodjatok: legalább négyféle hallal – makréla, szardínia, tonhal és hering – illetve halikrával készül. Mindezt egy nagy adag pácolt hagymával, és gyakran nyersen terítik a pizzára!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments