HAL NÉLKÜL NINCS KARÁCSONY?

HAL NÉLKÜL NINCS KARÁCSONY?

A magyar ember nem eszik halat. De ha mégis, azt karácsonykor teszi. Sőt az elmúlt években a hagyományos ünnepi ételek között ismét a halételek a legfontosabbak. Mielőtt azonban örülni kezdünk, fontos tudni: halban nagyon konzervatívak vagyunk.

A magyarok az egész világon sereghajtónak számítanak halfogyasztásban. Egy magyar
felnőtt évente 3,5-5 kilogramm halat fogyaszt, vagyis az európai átlag harmadát. Elvileg
ellátna minket a természet hallal, hiszen kiváló élővizeink vannak, változatos halfajtákkal,
mégsem szeretjük őket. Ha a nyári hekk evést nem nézzük, egyetlen időszaka van az
évnek, amikor a magyar asztalokon is megjelennek a halételek: a karácsony.

Hogy az ünnepek idején miért eszünk halat? Hagyományból. A népi babonák szerint a hal
pikkelyei elsősorban a pénzt és a jólétet szimbolizálják, másrészt a hal rendkívül gyorsan
halad a vízben, és ezt korábban család előrehaladásával állították párhuzamba. A másik
ok a karácsonyi böjt. Ma már nem igazán ismerjük ezt, de régen az ünnepek előtt nem
ettek húst a magyar vallási hagyomány szerint. Helyette halat fogyasztottak, és a
karácsonyi lakomán nyúltak először a főként sertéshúsból készült ételekhez, mint a töltött
káposzta. Ez a szokás alakult át úgy, hogy mára az ünnepi étrendben szerepeltetjük a
halételeket.

A halat a magyarok egyébként is ott ettek, ahol a gyorsan romló halhús elérhető volt. A halászati hagyományokkal rendelkező településeken ez nem volt kérdéses. Minden más helyen csak ünnepi ételként fogyasztották. Ez pedig úgy tűnik megragadt. A magyar halfogyasztás közel harmada-fele decemberben történik ma is. És az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy a magyar otthonok 64 százalékában el sem képzelhető az ünnepi vacsora hal nélkül.

A karácsonyi asztalon az elmúlt évtizedekben megjelent a mandulás pisztráng, a lazac és a szálkamentes pangáziusz is. A többség mégsem ezeket választja, mert a legtöbb családban kétféle halétel képzelhető el csupán: a halászlé és rántott ponty. A halászlé elkészítési módja tájegységenként változik, de a legtöbb helyen a halaprólékból készült, átszűrt alaplé, és a belefőzött haldarabok hódítanak. A másik igazán karácsonyi halunk a ponty. Patkó formában, bundában kirántva. A konzervatív többség pedig el sem tudja ezt a finom halételt képzelni másként, csak majonézes burgonyasalátával.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 20 éve segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1000 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments