HOLDÚJÉV: MINDEN FALAT SZÁMÍT!

HOLDÚJÉV: MINDEN FALAT SZÁMÍT!

A Holdújév nem csak egy nap, hanem a több hetes tavaszünnep kezdete Kínában.
És egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor mit eszik az ember. Mutatjuk, hogy a
siker, vagyon vagy boldogság eléréséhez mi a legjobb választás a kínai konyhában.

A Holdújév olyan fontos, hogy a legtöbb Európában és Amerikában élő kínai közösség
tagjai hazautaznak ünnepelni. A holdújév számos külsőséggel jár, mint a tűzijátékok, a
vörös lampionokkal feldíszített házak, utcai ünnepségek. Ami viszont ennél is fontosabb,
hogy mit esznek a kínai családok az újév napján. és az azt követő néhány hétben. Az
ételeknek babonás jelentősége van, vagyis a kínaiak ilyenkor nem csak azért esznek,
hogy jóllakjanak. A számos, hagyományos újévi étel közül most bemutatjuk a
legfontosabbakat.

Tavaszi tekercs

Aki járt már kínai étteremben, találkozott a ropogósra sütött, tekercsekkel. M Mi bármikor
rendelhetjük, de Kínában ezt az ételt kifejezetten a Tavaszünnep idején fogyasztják. Az év többi
részében ritka, hogy az asztalra kerüljön, és akkor is főként a gyerekek igényei miatt. A tészta
alapanyaga víz, liszt és só, a töltelék pedig legtöbbször gazdagságot hozó sertéshús, kínai kel,
répa és fafülgomba, esetleg vörösbab-krém.

Baozi és jaozi

A holdújév idején készült, a baónál kisebb, félhold formájú gombócoknak fontos jelentésük van. Ha
csak főzik, vagy gőzölik őket, a nevük baozi, ami jelent kis gombócot, de kincset is, ha viszont meg
is sütik őket, a nevük jaozi (gyáozi), ami szintén jelent gombócot, de összetartozást is. A töltelék
családonként változhat: a káposzta, újhagyma, sertés és rákhús a leggyakoribb. Hagyomány, hogy
a családok együtt készítik kézzel a gombócokat, mert ez hozza el a közösen elért jólétet.

Gőzölt hal

Hal nélkül nincs holdújév, hiszen ennél jobban a kínai család számára semmi sem jelképezi jobban
a gazdagságot. A mandarin nyelvben a hal és a vagyon szó – bár írásban máshogy jelölik –
teljesen megegyezik. A halat általában egészben gőzölik, és vacsorára fogyasztják. Leginkább
pontyot és az ázsiai harcsaféléket készítik el ilyenkor, és a szokásosnál is nagyobb anyagi jólétet
jelez előre, ha egyszerre kétféle hal is található a tányéron. Az asztalról nem hiányozhat a hal feje
és farka sem!

A csirke, a malac és a rák

Ez a három alapanyag nélkülözhetetlen az újévi asztalról. A csirke a szerencsére utal, és ünnepi
ételként főleg főzve készítik, lehetőleg egészben. A sertéshús a kemény munkával elért jövedelem
és a gazdag élet szimbóluma. A rák szó – mandarin nyelven kiejtve hsziá – a kínaiakat a nevetés
hangjára emlékezteti. Ezért is eszik újévkor: a jókedv és boldogság miatt fontos.

Hosszú tészta

A hosszú szálú tészta – tényleg hosszú, mert nem törik spagetti méretűre – a kínaikat a selyem
szálaira emlékezteti, ezért a jóléttel kapcsolatos. A neve a “hosszú élet tésztája”. Még evés közben
sem szabad elvágni a szálakat, hanem lehetőleg egyben kell őket a szánkba juttatni. Emiatt a
tésztaevés jellemzően erős szürcsöléssel jár, és ez nem minden európai turista számára kellemes
élmény. Jelentése van annak is mivel készül a tészta: a tojás a család egészségére, a homár a
nagy vagyonra, a garnéla a szerencsére, a sertéshús a békére, a kacsa a hűségre, a tofu pedig a
boldogságra utal.

Ragacsos rizs sütemény

A nián gáo kifejezetten újévi desszert, bár egész évben megtalálhatjuk a kínai éttermekben. Az
előrejutást, sikert jelképezi. A babona szerint a gyerekek magasra nőnek tőle. Ragacsos rizsből
készül barna cukorral, legalább kétezer éve. Ezt főzik, amíg tésztaszerűvé fő össze, majd formába
öntik, és sokféleképpen ízesítik. Létezik változata, amikor szeletelik a süteményt, majd tojásba
áztatva kisütik, mint mit a bundás kenyeret.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments