MI AZ A SALÁTA? DE TÉNYLEG! MI AZ?

MI AZ A SALÁTA? DE TÉNYLEG! MI AZ?

Próbáld meg megválaszolni azt a kérdést, hogy mi a saláta? Nehéz ugye? Bár
mindenkinek van elképzelése, ha salátákról van szó, ez az ételkategória valójában
elég nehezen meghatározható. Mi most mégis megpróbáljuk!

Nem igazán létezik olyan ételkategória, hogy saláta. A legtöbb ember fejében valami
növényekből összeállított étel jelenik meg a saláta szó hallatán, és az úgynevezett kerti
saláták esetén ez jogos is. Ezek leginkább leveles zöldségekből készülnek: káposztából,
jégsalátából, rukkolából vagy akár spenótból. De a saláta készülhet leveles zöldségek
nélkül is, mint mondjuk a görög saláta. Sajt és gomba is kerülhet bele, vagy akár főtt
tészta. Számos klasszikus salátát ismerünk, amelybe hal vagy hús is kell.

Az sem egyértelmű, hogy milyen fogásként esszük a salátákat. Egyes változatok
kifejezetten előételnek minősülnek, mások köretnek. Mára ráadásul a saláták laktató és
változatos összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek miatt eszünkbe sem jutna melléjük
még mást is rendelni. Ha leegyszerűsítjük: a csak zöldeket tartalmazó saláta inkább köret
vagy előétel. Ha pedig fehérjét is – tejterméket vagy húst – akkor inkább főétel. A
klasszikus francia konyha szerint ugyan a saláta leveles zöldséget és vinaigrette-t jelent,
mégis klasszikus párizsi élmény, hogy salátaként egy kis spárgát kapunk buggyantott
tojással és pirított szalonnával.

Ha az interneten keresünk meghatározást, a Wikipedia szócikke szerint a saláta olyan
étel, amely különböző összetevők apró darabjaiból áll össze, és általában
szobahőmérsékleten fogyasztjuk. Ha a Webster szótár meghatározását nézzünk:
bármilyen kevert étel, amelyet jellemzően hidegen fogyasztunk. Ez sem segít sokat.
Irányadó lehet az is, hogy sok szakértő szerint a salátát nem az összetevői határozzák
meg, hanem a dresszing, vagyis az öntet, amely minden salátát összefog, és így a sok
hozzávalót képes egységes és meghatározható étellé alakítani. A dresszing szinte mindig
valamilyen zsiradék és savas lé elegye. Ez lehet olaj és ecet, vagy olvasztott vaj és
citromlé. De nem zárható ki a saláta dresszingek közül a joghurt és kefir, sőt a
gyümölcslevek sem. Ráadásul a majonézes tojássaláta, vagy a magyaros franciasaláta is
saláta.

Úgy tűnik könnyebb megmondani, hogy mi nem saláta, mint azt, hogy mi az. Egy német
származású humorista szerint: ha az evéshez kést is használsz, biztosan nem salátát
eszel. A végleges ítélet tehát: aprítsuk össze, ami összeillik, legyen édeskés vagy
savanykás. Öntsünk rá ízben harmonizáló, vagy az összetevők eredeti ízeit újjávarázsoló
öntetet. És az eredmény biztosan saláta lesz.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments